Brevkassen om: Afføringsproblemer

Spørgsmål: Anne64

Kan ikke holde på afføringen
Når jeg går tur skal jeg i løbet af ca. 25-30 min. på toilettet. Nogle gange kan jeg bare ikke holde mig og pludselig har jeg "gjort i bukserne" og det er meget ubehageligt og flovt.
Jeg kan mærke min blære, som er så stor, at den "hænger". Jeg har prøvet selv at lave knibeøvelser, men det har ikke hjulpet. Det gælder også, når jeg skal tisse, at der enten kommer 4-5 dråber eller det går helt galt inden jeg når hjem.
Jeg er 64 år og fik fjernet min livmoder da jeg var 46 år, men har aldrig haft nogle former for bivirkninger.
Har du et godt råd?
Venlig hilsen Anne 64

Svar: Dagens Sundhed

Hej Anne 64.

Der er flere ting og mulige årsager i det du skriver.

Vedrørende det, at du får voldsom afføringstrang og pludselig har gjort i buksener ved motion kan skyldes, at du kan have nogle rygproblemer for eksempel osteporose eller slidte ryghvirvler, hvor der er meget lidt plads til de udadgående nervebaner til tyktarmen.

Det der sker ved motion er, at når blodomløbet bliver øget, hæver man lidt i vævene og så kan der komme en afklemning af de nervebane, der hæmmer tarmfunktionen, hvorved tarmen kan styrttømme. Det kan dog også have andre årsager, for eksempel problemer med bækkenbunden.

Angående dine problemer med din blære, skriver du, at du har prøvet at lave knibeøvelser. Problemer med vandladningen er ikke mit speciale, men det kan sige noget om, at der er noget galt med din bækkenbund.

Du bør hurtigst mulig gå til din læge for at få udredt årsagen til dine problemer, da man ellers ikke kan iværksætte den rette behandling, der vil afhjælpe dine problemer.

Afhængig af hvor du bor i Danmark, bør du få en henvisning til enten hospitals afdelingen der hedder gyn/obs for inkontinens eller anal fysiologiske afdeling på:

  • Hvidovrehospital: Gastroenheden eller analfysiologisk laboratorium 
  • Herlev sygehus: Gastro/kirurgisk ambulatorium eller inkontinens klinikken 
  • Helsingør sygehus Analambulatoriet
  • Århus Universistetssygehus: Analfysiologisk laboratorium 
  • Ålborg sygehus: Analfysiologisk laboratorium.

Venlig hilsen Gerd

Dato: 01/11/2010
Skriv kommentar »

Kommentarer

gXHbWIqVtxntPTNSp

Back in school, I'm doing so much leagninr.
Afføringsproblemer - Dagens Sundhed

Dagens Sundhed, Redaktionen

Brevkassen om afføringsproblemer på Dagens Sundhed er lukket. Det betyder, at du ikke længere kan stille spørgsmål. Men i menuen til venstre kan du scrolle igennem gamle spørgsmål og svar, og forhåbentlig finde svar på din problemstilling. I menuen længst ude til venstre finder du artikler om bl.a. diaré og forstoppelse.

 

Læses lige nu

Mest læste