Brevkassen om: Afføringsproblemer

Spørgsmål: Den fortvivlede mor

Ukontrolleret afføring
Hej Gerd Jeg har en dreng på 4 år, der ikke kan styre sin afføring. Han har fået lactulose eller movicol siden han stoppede med at få brystmælk, hvor han var ca. et ½ år, idet han døjede med forstoppelse.
I perioder har han ydermere fået microlax, så han kunne komme af med afføringen, idet lactulosen eller movicolen ikke kunne hjælpe. Hans kost er fiberrigt og meget varieret, og han drikker meget.
For 3 måneder siden stoppede vi med laculosen, movicol og microlax, idet han ikke ville tage det længere, og vi ville ikke tvinge det i ham. Nu har han i 2 måneder været blefri, og det med at tisse på toilettet kører uden problemer. Han vil dog ikke sidde på toilettet og have afføring.
I løbet af en dag har han dog afføring i sine bukser, der består af bremsespor eller små klatter, og han bruger mellem 5-10 par underbukser om dagen. Lægen mener fortsat, at der er tale om forstoppelse, men vi er af den opfattelse, at han ikke kan styre sin tarm efter den længe behandling med lactulose, movicol og microlax.
Nu er vi meget fortvivlede, og ved ikke længere, hvad vi skal gøre. Vi håber, at du kan komme med nogle gode råd. Hilsen den fortvivlede mor

Svar: Dagens Sundhed

Hej Den fortvivlede mor.

Når jeg følger din tankegang om, at nu skal alt prøves uden afføringsmidler, for at se om din søn´s tarmfunktion normaliseres, bør det være livsstilsfaktorer du skal gå efter. 

Som det første, er der kosten. Du skriver, at han spiser fiberrigt, varieret og drikke godt. Hvis der indgår meget grovkost, så som kerner og mange ufordøjlige rå grøntsager, bør du prøve at holde en pause med han gøre kosten grov.

Mange børn har svært ved at omsætte grovkost, da deres mavetarmkanal fungere meget bedre på en let fordøjelig kost, som for eksempel den franske eller italienske kost. Du skal kunne se ændringer løbet af en til to uger, hvis det er det der giver problemerne. Læs eventuelt artiklen Madens effekt på tarmen her.

Så er der din søns toiletvaner. Det er et problem, at han ikke vil sidde på toilettet, da han er blevet for stor til at sidde på potte.

Kan du ikke prøve med en skammel, give ham nogle ting han kan sidde og lege med under toilettetbesøget og måske spille noget musik. Alså at gøre toiletbesøget hyggeligt, så det bliver rart for ham at komme på toilettet.

En god ide kan også være, at du tager ham med på toilettet, når du skal udskille afføring, så han ligesom kan spejle sig i dig. Du kan også prøve at lave lidt sjov med at stritte med halebenet, når man skal udskille afføringen. Se hvordan man skal sidde på toilettet her.

Prøv disse ting af, og lad mig høre fra dig igen, hvis det ikke løser problemet.

Venlig hilsen Gerd

Dato: 17/03/2011
Skriv kommentar »

Kommentarer

MdqJPugwCdAIDTNDz

Elsku elsku Heif0a medn. Ve1 hvaf0 e9g skil feaf0 sem fefa ert af0 segja e1 kreppu tedmum er feetta svoledtil fe6ribanda vinna e1 sjfakrahfasum feaf0 er alveg re9tt hje1 fee9r. Ef fefa ert ekki mef0 hanisun undir hendinni fee1 ertu ekkert af0 fe1 of mikla athygli ef0a af0stof0. Me1lif0 mef0 feig er bara feaf0 af0 fefa hefur alltaf verif0 svo dugleg af0 bjarga fee9r sje1lf og vera sterk fyrir af0ra af0 kannski hefur sjfaklingurinn Heif0a gleymst ed f6llu stfassinu. Einhvers staf0ar stendur af0 se1 sem gre1ti se9 ekki duglaus heldur gre1ti hann af feved af0 hann er bfainn af0 vera of sterkur of lengi og e9g held af0 feaf0 se9 feannig ed feednu tilfelli. defa leyfir engum af0 vorkenna fee9r heldur be6tir bara af0eins e1 glossinn og heldur e1fram feednu striki.Mundu af0 feaf0 er alveg ef0lilegt af0 finna til feunglyndis ed feednum af0ste6f0um og fefa e1tt re9tt e1 allri feeirri fejf3nustu sem fefa f3skar eftir og meira en feaf0!! defa me1tt le1ta fee9r ledf0a alveg eins og fefa vilt feetta er feitt sjfakdf3mstilfelli og feaf0 ert fefa sem finnur til. Le1ttu le6knana og hjfakrunarfre6f0ingana heyra feaf0 feeir eru fearna fyrir feig! Knfaz og 1000 kossar duglega fallega stelpa. Elska feig.

Bremsespor i underbukserne

Jeg er en knægt på 17, der stadig har problemer med det at ha bremsespor i underbukserne. Men hva søren - jeg spiller fodbold og svømmer næsten hver dag - og både mig og mine kammerater har da osse fede bremsespor i vores underhylere - osse min storebror, der er soldat er da osse enormt brun i bagdelen og tissegul foran i underbukserne - det gør drenge bare - så du behøver ikke at skifte underbukser på din søn hver 5. time - sådan er drenge og mænd bare. Hilsen Flemming doc.flemming@gmail.com
Afføringsproblemer - Dagens Sundhed

Dagens Sundhed, Redaktionen

Brevkassen om afføringsproblemer på Dagens Sundhed er lukket. Det betyder, at du ikke længere kan stille spørgsmål. Men i menuen til venstre kan du scrolle igennem gamle spørgsmål og svar, og forhåbentlig finde svar på din problemstilling. I menuen længst ude til venstre finder du artikler om bl.a. diaré og forstoppelse.

 

Læses lige nu

Mest læste