Brevkassen om: Hudsygdomme og -pleje

Spørgsmål: AE

Kløen i min krop, en gang i mellem.
Hej, jeg er 15 år gammel, og for 2-3 uger siden havde jeg fnat, og nu har jeg det ikke mere. Men desværre klør min krop stadigvæk en gang i mellem, men ikke hverdag, og det meget irriterende. Jeg har overvejet at tage til lægen med det og få tjekket om jeg har fnat, men jeg håber bare virkelig ikke, at jeg har fået det IGEN. Hvis jeg har fået det, og min læge har bevist det, så tøre jeg virkelig ikke at sige det til min mor, fordi så smider hun mig hjem hos min far. Sidste gang, da jeg fik det skulle vi bruge flere timer for at få det fjernet. Såsom at vaske tøj bruge penge på creme osv. Jeg vil bare overhovedet aldrig mere få det igen, og jeg vil gøre alt for at undgå at fåd et, og der er så meget besvær i at få det fjernet. Og man kan ikke bare sådan få fnat ved at amn har seksuel kontakt med en. Det er der mange der siger. MEN DET SKER KUN, HVIS DEN ANDEN SEKSUALPARTNER HAR FNAT. Fordi hvis det var sådan, så ville over halvdelen af menneskerne i Danmark have fnat. Så jeg beder dig virkelig at svare på, HVORDAN man kan få fnat, HVORHENNE man kan få det osv. Og hvordan jeg kan UNDGÅ at få fnat, for jeg orker det bare ikke mere. det er lige til at græde over, og jeg tænker bare hverdag på det om jeg har det eller ej, jeg er virkelig desperat, og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, håber så meget virkelig, at du kan svare mig på det hurtigst som muligst og godt og grundigt, så jeg kan forstå det helt korrekt. Med venlig hilsen. Glædelig jul og godt nytår!

Svar: Brevkasse om psoriasis

Hej

Efter behandling for fnat kan kløen fortsætte op til 4 uger, da der fortsat ligger fnatmiderester i huden, som immunforsvaret kan reagere mod. Det er ikke noget, man skal behandles for igen. Din fortsatte kløe betyder derfor ikke nødvendigvis, at behandlingen ikke har virket. Jeg forstår godt, du er bekymret, når din mor går så hårdhændet til værks, men det lyder som om, I har været grundige første gang, så se lige tiden an om din kløe ikke lige så stille fortager sig. Hvis du fortsat kløer om en uges tid, synes jeg, du skal få din egen læge til at kigge din hud igennem for at sikre dig, at behandlingen har virket. Ved du hvem, der har smittet dig, og er denne/disse behandlet, så de ikke smitter dig igen? Det er vigtigt at kende sit smittekilde.

Og ja, du har helt ret, man kan kun få fnat, hvis man bliver smittet af en anden person, som allerede har fnat. Fnat skyldes en lille mide, som skal over på dig for at give dig fnat. Man siger derfor, at folk, der sover sammen, eller folk i tæt fysisk kontakt på anden vis fx i børnehaver og skoler kan smitte hinanden, såfremt der er een, som har fnat i forvejen. Nu skal du dog ikke være bange for at komme tæt på folk generelt. Så almindeligt er det heller ikke, og som oftest kløer det, så de fleste opdager det, bliver behandlet for det og varsler deres omgangskreds.

Håber mit svar kan berolige dig lidt.

Også glædelig jul og godt nytår til dig.

Venlig hilsen

Fie

Dato: 24/12/2010
Skriv kommentar »

Kommentarer

XFXnZefPgnyAltKqVcB

That's really thinking at an imsripseve level

PUDnyvIVKuzerVEw

Your post has litefd the level of debate
Huddoktor.dk

Brevkasse om psoriasis, Huddoktor

Hvis du har specifikke spørgsmål til den immunologiske hudsygdom psoriasis, kan du få svar på dem i Psoriasis-brevkassen på www.huddoktor.dk

Huddoktor.dk råder desuden over en vidensbank om hudlidelserne akne, atopisk eksem, fnat, hudkræft, håndeksem, hårbundssygdomme, insektbid og -stik, modermærkekræft, portvinspletter, rosacea og svampeinfektioner. Hvis du ikke finder svar på dine spørgsmål her, anbefaler vi, at du opsøger egen læge med henblik på evt. henvisning til en hudspecialist.

 

Læses lige nu

Mest læste