Ekspertpanelet

Dagens Sundhed har et bredt panel af eksperter, der svarer på en række spørgsmål inden for forskellige emneområder, f.eks. kost og ernæring, motion og træning, hudsygdomme, sex og samliv m.fl. Eksperterne er specialister inden for hver deres felt.

Nedenfor finder du et arkiv med brugernes spørgsmål og eksperternes svar, inddelt efter emneområder. Klik dig rundt og find svar på en række af de mest almindelige spørgsmål.

Ryggen

Tilbage

Spørgsmål

Til ekspertpanelet/rygspecialisten! Min mand har efter en arbejdsulykke (fald på 4 meter) brækket ryggen for knapt et år siden. Lykkeligvis har han været meget heldig, da hans bevægelsesapparat ikke blev skadet ved ulykken. Han blev dog opereret (fik indsat "metal-del" som sammenbandt de brækkede hvirvler i lænden) og gik derefter med støttekorset i tre måneder, da der også var ustabile led ud over frakturen. Min mand går nu flittigt til træning hver dag (styrke- og smidighedstræning under opsyn af fysioterapeut, samt Rolfing (ledbåndsmassage)). Min mand vil nu gerne starte på arbejdet igen - hvilket hans arbejdsgivers forsikringsselskab også tilskynder ham til (det var arbejdsgiverens skyld, at ulykken skete, pga dårlige sikkerehedsforhold, og forsikringsselskabet refunderer tabt arbejdsfortjeneste). Det, der bekymrer mig er, at min mand dagligt har stærke smerter i ryggen, selv om han kan foretage sig de fleste dagligdags ting som at køre bil, gå tur, vaske op, osv. Vi kan ikke få svar på, hvorfor disse stærke smerter i ryggen ikke aftager - de varierer dog i styrke, men er der ellers permanent. Især om morgenen og om aftenen er smerterne kraftige. Jeg er urolig over, at han skal starte på arbejdet (som håndværker) igen, uden at kunne være sikker på, om arbejdet yderligere vil skade hans ryg. Det undrer mig også, at han ikke kan få beskred om, hvorfor smerterne er der - eller om de nogensinde vil forsvinde. Min mand har gået til kontrol-røntgen på Rigshospitalet, men der er meget lidt vejledning eller samtale om smerterne, og hvordan vi skal forholde os til dem. Min mand spiser ikke medicin, da han ikke har lyst til at blive afhængig af pillerne. Vi har meget brug for et råd fra en rygspecialist - evt. henvisning til specialist (som vi selv må finde penge til at betale, hvis det er nødvendigt). Yderligere råd med hensyn til sagen i Arbejdsskadestyrelsen vil også blive modtaget med taknemmelighed. Vi er overraskede over, hvor alene man står i en sådan situation, som min mand via sin uforskyldte arbejdsulykke er kommet ud for. På forhånd tak for jeres svar!

Svar

Kære Ulla og mand
 
Det er rigtigt, at man ofte må føle sig temmelig alene i verden i en situation som jeres. Nok mest fordi problemerne, I beskriver, er svære at finde en præcis årsag til, og fordi indholdet både er generelt lægelige, og sociale/arbejdsmæssige aspekter, som ikke sådan lige kan besvares ved et opslag i lærebogen.
 
Det er flot, at din mand i den situation ønsker at gå tilbage til jobbet. Det synes jeg er vigtigt at støtte. Kun derved kommer livskvaliteten tilbage.
 
Måske et job som i fysisk udfoldelse er 70-80% af det tidligere. Mere er nok urealistisk, men dog ikke farligt. Smerter i ryggen er ikke i dette tilfælde signal om, at noget farligt er i gang.
 
Hvor smerterne kommer fra i denne situation, er der næppe nogen der ved, men jeg ser ofte patienter i denne type langvarige smerter, muligvis fordi bruddet har aktiveret flere af de smertereceptorer, som både knogler og bruskskiver i rigt mål er forsynet med. Der er en tendens til, at smerterne meget langsomt aftager i løbet af 2-5 år.
 
Tid til en gennemgang af sagen og grundig information burde der være i "systemet" et eller andet sted, men jeg erkender, at der er langt mellem de læger og andre behandlere, som finder tiden.
 
Hvad med en konsultation på en privatklinik/hospital med henblik på en second opinion?
 
Med venlig hilsen
Claus Manniche

Læses lige nu

Mest læste