Ekspertpanelet

Dagens Sundhed har et bredt panel af eksperter, der svarer på en række spørgsmål inden for forskellige emneområder, f.eks. kost og ernæring, motion og træning, hudsygdomme, sex og samliv m.fl. Eksperterne er specialister inden for hver deres felt.

Nedenfor finder du et arkiv med brugernes spørgsmål og eksperternes svar, inddelt efter emneområder. Klik dig rundt og find svar på en række af de mest almindelige spørgsmål.

Psykoterapi

Tilbage

Spørgsmål

Hej Jeg er en pige på 25 år, med to drenge på fire og et år. Jeg bor alene, men har kæreste, hund og går i skole til hverdag. Jeg har svært ved at overskue hverdagen, og at komme op om morgen. Virkelig svært; det eneste jeg tænker på når vækkeuret ringer er at sove videre. Jeg ved hvor vigtigt det er for mig at komme op og i gang, men kan bare ikke finde overskudet til det. Jeg skal op og have mine børn afsted, for min største dreng har nogle vanskligheder som han bliver hjulpet med i børnehaven. Jeg glemmer at spise. Spiser som regel først når vi skal have aftensmad. Ellers holder jeg mig i gang med kaffe i løbet af dagen. Jeg har prøvet vitaminpiller, men glemmer at tage dem. Prøver også at spise frugt og grønt, men ofte har jeg ikke lyst til at spise. Det eneste jeg bare vil er at sove. Det er virkelig et stort problem for mig. Jeg ved ikke om jeg er stresset, og hvis jeg er hvor volsomt det er? Jeg har tabt mig ret kraftigt de sidste to måneder ca. 8 kg. Jeg er 178 høj og vejer 62. Ved godt det er for lidt. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre ved mit søvnproblem, og hvad jeg skal gøre for at kunne tage mig sammen til at klare hverdagen. Har tidligere haft mindre depressioner, hvilket jeg ikke håber det er igen. Hvad skal jeg gøre? Hilsen

Svar

Kære Jeanette!
Tak for din mail.

Du er alene med 2 små børn på bare 1 og 4 år samtidig med, at du passer et uddannelsesforløb. Det kræver i sig selv både kræfter og overskud; mange kvinder vil være både trætte og med stresssymptomer i din situation. Oven i købet har din ældste dreng nogle problemer som kræver særlig støtte i børnehaven; du beskriver dog ikke hvilke?
 
Du fortæller, at du har svært ved at overskue hverdagen og kun tænker på at sove videre, når vækkeuret ringer. Samtidig fortæller du,at du glemmer/ikke har lyst til at spise og har tabt dig meget den seneste tid - at du klare dig med kaffe indtil aftensmaden.

Jeg hører, at du er bekymret for, hvorvidt du er ved at udvikle stress eller måske en depression, som du tidligere har haft i mindre omfang.

Som nævnt kan det at være alene med 2 små børn, være en stor udfordring i sig selv; og i din situation er dit netværk vigtigt; Hvor meget støtte og aflastning kan du hente fra børnenes far, fra din familie og venner? Brug det hvis du har mulighederne! Og ellers se dig om efter flere muligheder. Ofte er mulighederne indenfor rækkevidde - vi ser dem bare ikke.

Det, at du både er meget træt, glemmer/ikke har lyst til at spise og har tabt dig en del den seneste tid, kan være et symptom på en depression eller en stresstilstand - men er det ikke nødvendigvis! Når du samtidig fortæller, at du tidligere har lidt af mindre depressioner, vil jeg dog råde dig til snarest at bestille tid hos egen læge og tale med ham/hende om dine symptomer og problemer. På den måde kan du få afgjort, hvorvidt du har en egentlig depression eller en stresstilstand - eller om det er symptomer på en belastende periode i dit liv. Depression behandles med samtaleterapi, medicin eller en kombination af begge dele.

Under alle omstændigheder lyder det for mig, som om du har brug for at få talt din situation igennem og finde nye vinkler og løsningsmuligheder.

Jeg håber du kan bruge mit svar; ellers er du velkommen til at henvende dig igen.

De bedste hilsner
Susanne Matzen

Læses lige nu

Mest læste