Urinsyregigt - av min storetå!

Urinsyregigt er en af de almindeligste sygdomme i leddene. Omkring én ud af 500 voksne rammes, men antallet stiger. Her kan du læse om, hvad det indebærer at have sygdommen, og hvad man selv kan gøre.

Hvad er urinsyregigt?

Urinsyregigt kaldes arthritis urica på latin og er også kendt under navnet podagra, som er betegnelsen for urinsyregigt i storetåen. Urinsyre er et restprodukt, der opstår under almindelig nedbrydning af kroppens celler. Sagt på en anden måde, så er dannes det, når kroppen forbrænder proteiner. Urinsyren udskilles via nyrerne i urinen. Men vi har altså alle en vis mængde i blodet.

Nogle mennesker ophober dog større mængder urinsyre end normalt, og disse mennesker har en forhøjet risiko for at udvikle urinsyregigt. Hvis blodet indeholder mere urinsyre end normalt, kan det enten skyldes, at nyrerne udskiller for lidt eller at der dannes for meget urinsyre i kroppen. Når mængden af urinsyre i blodet bliver for høj, udkrystalliserer og aflejrer urinsyren sig som krystaller i kroppens led. Kommer der urinsyrekrystaller i leddene medfører en kraftig og smertefuld betændelsesreaktion. Der er ikke tale om en infektion, men en reaktion fra kroppen, som forsøger at fjerne urinsyrekrystallerne.

Urinsyregigten angriber ofte storetåen grundled, hvilket er det sted hvor storetåen er forbundet med resten af foden (podegra). Gigten kan dog også ramme andre led, eksempelvis knæled og skulderled Sygdom i disse led kaldes hhv. gonagra og omagra. Disse betegnelser bliver dog sjældent brugt. Urinsyrekrystallerne kan dog også aflejres i nyrerne, hvilket kan forårsage nyresten og nedsat nyrefunktion.

Årsager til urinsyregigt

Ud over den urinsyre, der stammer fra kroppens normale nedbrydning af celler, tilføres vores krop urinsyre gennem maden, vi spiser. Desuden er overvægt en væsentlig risikofaktor. Nogle mennesker mener derfor, at sygdommen er selvforskyldt, da urinsyregigt ofte bliver forbundet med en livsstil med store mængder af fed mad og visse former for alkohol. Podagra blev således tidligere anset for de velhavendes gigt i modsætning til slidgigt, der blev omtalt som de fattiges gigtform.

Der dog andre faktorer udover mad, drikkevarer og vægten, der spiller ind og er årsager til udviklingen af urinsyregigt. Hvis man faster eller tager meget medicin kan ens evne til at udskille urinsyre blive påvirket. Eksempelvis bevirker vanddrivende medicin og smertestillende tabletter med acesylsalisylsyre (f.eks. kodimagnyl), at kroppen ikke kan udskille urinsyren i tilstrækkeligt omfang. Vanddrivende medicin bliver ofte givet mod forhøjet blodtryk. Her må lægen afgøre, om et andet blodtrykspræparat kan ordineres i stedet for.

Overanstrengelse kan give anfald

Dyrker du pludselig hårdere træning, end du er vant til, kan det også betyde, at blodets indhold af urinsyre forøges voldsomt. Det skyldes, at større fysisk belastning øger dannelsen af mælkesyre. Derfor kan pludselige anstrengelser fremkalde et anfald af urinsyregigt. For at forebygge overanstrengelse bør du daglig dyrke lidt motion. Daglig motion forbedrer modstandskraften mod fysisk overanstrengelse.

Relaterede artikler:

Vis alle relaterede artikler

Spis gerne

 • Groft brød, ris og past

 • Magre mælkeprodukter og kogte æg

 • Grøntsager og frugt

 • Magert kød 

 • Drik rigeligt med vand, evt. med citron i. Hvis saft så uden sukker

Hold igen med

 • Slik, sodavand, kager og sødt brød

 • Margarine og fedtholdige mejeriprodukter

 • Indmad som fx lever, brissel, hjerte, nyrer, rogn

 • Fedt fisk som makrel, sild, sardiner, laks m.fl.

 • Øl, kvinder højst ½ - 1 genstand, mænd højst 1-2 genstande om dagen

 • Begrænsede mængder af kaffe, te og sukkerfri skummetmælkskakao er i orden

Stadig flest mænd der rammes

Sygdommen opstår oftest hos mænd efter puberteten og hos kvinder efter klimakteriet. Den er således almindeligst hos mænd og anses i en vis udstrækning for at være arveligt betinget. Årsagen til at urinsyregigt hovedsageligt rammer mænd, er blandt andet at de kvindelige kønshormoner har en gavnlig virkning på nyrernes evne til at udskille urinsyre. Efter overgangsalderen, hvor produktionen af de kvindelige kønshormoner nedsættes, vokser risikoen for at udvikle urinsyregigt for kvinderne.

Urinsyregigt synes i disse år at blive mere hyppig hos ældre både mænd og kvinder. Lægerne tror, at det muligvis kan skyldes, at ældre tager mere vanddrivende medicin end tidligere.

Behandling

Akut:

Ved et akut anfald bør du komme is på – dog i max. 10 minutter. Det lindrer smerterne og dæmper hævelsen. Herudover bliver der i mange tilfælde brugt almindelig gigt-smertemedicin. Disse lægemidler mindsker ligeledes hævelsen og smerterne. I sværere tilfælde kan det blive nødvendigt med binyrebarkhormon, enten som indsprøjtning eller som tabletter.

I den periode du bliver behandlet, er det vigtigt at det/de berørte led aflastes for at mindske smerterne.

Forebyggende:

Det er også muligt at få forebyggende behandling, hvis du har fået stillet diagnosen. Denne behandling sigter mod at sænke urinsyreindholdet i blodet. En sådan behandling kan dog i de første måneder fremprovokere nye anfald. Det skyldes, at medicinen får blodets indhold af urinsyre til at falde, hvilket kan frigøre den urinsyre, som er aflejret i kroppen. Det kan betyde, at den medicinske behandling i starten skal suppleres med et smerte- og/eller betændelseshæmmende middel.

Kostændringer indgår også som en del af den forebyggende behandling.

Forebyg anfald via maden

Du kan selv gøre en del for at forebygge anfald af urinsyregigt. Helt generelt bør du spise sundt og fedtfattigt, da overvægt er en væsentlig risikofaktor i forhold til udvikling af sygdommen. Derudover bør du drikke rigeligt med vand, da det nedsætter risikoen for sten af urinsyre i nyrerne. Drik gerne et par liter dagligt. Samtidig er det en god ide, at holde igen med alkohol, særligt øl og spiritus. Det hæmmer udskillelsen af urinsyre og indeholder desuden forholdsvis mange kalorier. Hold også igen med sukker og sukkerholdige produkter som sodavand, slik og kage. Disse produkter indeholder mange tomme kalorier og sukker øger dannelsen af urinsyre.

 

Læs også

Du kan hjælpe som pårørende

Kilder

www.reumadoktor.dk

www.gigtforeningen.dk

www.rygdoktor.dk

Læses lige nu

Mest læste