Beskyt dit barn mod kemiske stoffer!

”9 gode vaner”! Sådan lyder budskabet fra Miljøministeriet. De 9 gode vaner handler om at give dig, som er gravid eller ammer, et overblik over kemiske stoffer i kosmetik, babyprodukter og legetøj.

Det er nemlig ikke let at holde styr på alle de kemiske navne og deres mulige virkning. For hvem kan lige huske navnene på de farlige kemiske stoffer, når man står i supermarkedet og skal vælge shampoo? Det kan være frustrerende som kommende eller nybagt mor, når man gerne vil gøre det bedste for sit barn. ”9 gode vaner” skal derfor hjælpe de gravide og ammende med at få vaner, der er til at overskue.

Følsomme babyer

Gravide og ammende bør være særligt opmærksomme på problematiske kemiske stoffer. Det er nemlig følsomme perioder i forhold til barnets udvikling. Børn er særligt udsatte, da selv relativ små mængder kemikalier kan gøre stor skade på et lille barn.

De kemiske stoffer i f.eks. læbestift eller andet kosmetik bliver optaget i blodet. Via blodet kan de passere gennem moderkagen til barnet, hvis du er gravid. De kemiske stoffer bliver også ført videre til modermælken hvis du ammer, og dermed videre til dit barn.

Kemiske stoffer findes også i babyprodukter og i legetøj, f.eks. visse farve- og parfumestoffer. Små børn er udsatte, fordi de kan optage de skadelige stoffer gennem spyttet, når de sutter på for eksempel legetøjet.

Nogle stoffer er hormonforstyrrende og andre kan være allergifremkaldende. Du kan læse mere om de forskellige stoffer og deres virkning på hjemmesiden for Miljøstyrelsen samt på Babykemi.

De 9 gode vaner:

Gravide og ammende

1 Brug så lidt kosmetik og creme som muligt, mens du er gravid og ammer

2 Vælg altid uparfumerede produkter, og lad være med at bruge parfume, mens du er gravid og ammer

3 Køb miljømærkede produkter, når det er muligt – se efter Svanemærket og Blomsten

4 Farv ikke hår, mens du er gravid og ammer

5 Undgå at bruge produkter på spraydåse, og lad være med at male, mens du er gravid og ammer

Babyer

6 Vask alle ting til din baby før brug – også tøj og legetøj af stof og plastik

7 Lad være med at bruge creme, sæbe o. lign. til din baby dagligt

8 Køb altid duft- og parfumefri produkter til din baby – også legetøj

9 Brug kun legetøj, der er beregnet til babyer. Legetøj til børn over 3 år kan indeholde ftalater.

 

Kilde

www.miljoogsundhed.dk

Læses lige nu

Mest læste