Fødselsdepression - en lidelse for sarte sjæle

Tabt frihed og en hudløs personlighed kan udløse store psykiske problemer hos mennesker med spædbørn. Indsigt i egen livshistorie og fokus på katastrofetanker kan sætte gang i en ny udvikling.

Tårer, raseriudbrud og isolation. Fødselsdepression bliver skræmmende virkelighed for omkring ti procent af alle nybagte mødre og syv procent af alle nybagte fædre. Efter fødslen oplever mange kvinder og mænd negative følelsesmæssige forandringer. Nogle kan endda fortryde, at de har fået et barn. Fænomenet kaldes for en fødselsdepression. En fødselsdepression kan vare lige fra to uger til et år efter fødslen og kan medføre følelser som panik, håbløshed og vrede. Andre almindelige symptomer er overdreven følsomhed, rastløshed, manglende følelser for barnet og frygt for at skade det. Den mest alvorlige form for fødselsdepression er en fødselspsykose, som dog er meget sjælden. Her forekommer for eksempel hallucinationer og selvmordstanker.

Tab af frihed og fortrængt vrede

Mennesker, som bliver ramt af fødselsdepressioner, er i forvejen sårbare og har svært ved at klare det pres, det er at have et spædbarn. At blive forældre kræver, at vi tilpasser os en ny situation og nogle meget store krav. Vores personlighedstræk er afgørende for, hvordan vi håndterer det. Vi har pludselig ansvaret for et fuldstændigt hjælpeløst væsen. Det enorme ansvar kan føles som et tab af personlig frihed. Oplevelsen af tab er ubevidst og derfor svær at forholde sig til. Mange mennesker er opdraget til at undertrykke deres vrede. Når babyen gang på gang skriger, truer den fortrængte vrede med at komme op til bevidstheden. Personen bliver angst for at komme til at skade barnet i vrede og bruger en masse energi på at holde sine følelser i ave. Derfor opstår en træthed, der kan vise sig som depression.

Identifikation med forældre

En anden proces, som går i gang, er kvindens og mandens nye identitet som henholdsvis mor og far. De vil ubevidst komme til at sammenligne sig og måske identificere sig med deres egne forældre. Hvis de har haft et vanskeligt forhold til deres egne forældre og er vrede på dem, kan denne vrede blive vendt indad mod dem selv. Ubevidst vrede på sig selv skaber depression. Hvis den nye mor eller far ikke føler sig støttet følelsesmæssigt eller praktisk, eller hvis parret ikke kan tale om deres problemer kan det medføre depression. Økonomiske problemer kan også være en udløsende faktor.

Indsigt og realistiske tanker

Behandlingen af personer med fødselsdepression bør tage udgangspunkt i deres symptomer, problemområder og handlingsmuligheder. Det er vigtigt at have realistiske mål. Kognitiv terapi er effektiv i forhold til lidelsen. Terapien går i store træk ud på at vende katastrofetanker til mere realistiske tanker og gradvist udsætte personen for angstvoldende situationer. For eksempel bliver en person, som isolerer sig socialt, ansporet til tage små skridt i forhold til at se andre mennesker. Elementer fra den psykodynamiske metode er også brugbare. Her arbejder man på at øge forældrenes indsigt i deres ubevidste processer. Målet er, at de får indblik i, hvordan deres livshistorie hænger sammen med de symptomer, de oplever. Denne indsigt sætter gang i en ny udvikling. Parterapi kan også være relevant, hvis det især er i forhold til partneren, der er problemer. Udover terapi kan nogle forældre have brug for antidepressiv medicin i et stykke tid.

 

Læs også

Dagens Sundheds blog om fødselsdepression, hvor Camilla Böcher er gæsteblogger.

Kilde

www.netdoktor.dk

www.depressionsforeningen.dk

www.camillaböcher.dk

Læses lige nu

Mest læste