Stress øger risikoen for dødsfødsel

Stress under graviditet øger risikoen for dødsfødsel, viser en ny stor undersøgelse fra Århus Universitets Hospital, Skejby. Dødsfødsler kan muligvis reduceres ved hjælp af en forebyggende samtale med de gravide, foreslår jordmoder.

Næsten 20.000 kvinder deltog i undersøgelsen, hvor de i løbet af graviditeten besvarede et spørgeskema om psykisk stress. Ud fra kvindernes besvarelser blev der lavet en samlet stressscore. De kvinder, der scorede højest i stress, havde 80% større risiko for at få et dødfødt barn, sammenlignet med de kvinder, der havde en middelscore i stressniveau.

Stress er synderen

Men er det virkelig stress som er synderen, og ikke bare de andre kendte risikofaktorer, der kan påvirke graviditeten negativt, som rygning, alkohol, alder, sygdom og komplikationer under graviditeten? Der var imidlertid ingen af disse faktorer, som tilsyneladende kunne forklare det opsigtsvækkende resultat. Det kan altså tyde på, at stress er den direkte årsag til den øgede forekomst blandt kvinder med højt stressniveau. Den egentlige årsag til, at stress går ind og påvirker risikoen for dødsfødsel, kender man ikke.

”Men man har spekuleret på, om ændringer i kroppens balance af blandt andet cortisol kunne spille en rolle, eller om stress påvirker blodkarrene i moderkagen og nedsætter blodforsyningen til fosteret. Endelig må man tænke på, om der er andre forhold, som adskiller kvinder med højt og lavt stress, og som kan forklare resultaterne,” skriver afdelingslæge Kirsten Wisborg på Skejbys hjemmeside.

Ikke noget skræmmebillede

Undersøgelsens resultater skal dog ikke være et skræmmebillede på, at alle gravide nu skal stoppe med at arbejde og afholde sig fra alt andet, der også kan være stressende, kommenterer Benthe Dandanell, jordemoder og rådgivende konsulent tilknyttet Dagens Sundhed:

”De kvinder, der får et dødfødt barn, er dem, som er ekstremt stressede. Så derfor skal gravide generelt ikke være bekymrede over en travl hverdag, men derimod skal de være opmærksomme på plukkeveer, som kan være tegn på for meget stress.”
Benthe Dandanell mener, at det er utroligt vigtigt at være opmærksom på, hvilke signaler kroppen sender.

”Er man i tvivl om, hvorvidt kroppens signaler er på grund af stress, er det en god idé at kontakte en jordemoder eller en praktiserende læge,” råder hun.

Forebyg og reducer dødsfødsler

”Kun hvis stress viser sig at være den direkte årsag til den øgede forekomst af dødsfødsler blandt kvinder med højt stressniveau, kan man forvente at kunne reducere antallet af dødsfødsler via en forebyggelse af stress under graviditeten,” skriver Kirsten Wisborg yderligere.

Dette er jordmoder Benthe Dandanell enig i og foreslår, at kvinder skal have mulighed for at komme til en forebyggende samtale, inden de planlægger at blive gravide - eller tidligt i graviditeten, hvor der netop bliver gjort status over kvindens samlede livsførelse.

”Samtalerne skal både indeholde vejledning og planlægning, hvor kvinderne blandt andet kan få råd og information om sund livsstil i forhold til graviditet, hvilke stresssymptomer de skal være opmærksom på, og hvad de selv kan gøre for at undgå stress. Samtalerne kan altså muligvis være medvirkende til at reducere antallet af dødsfødsler,” siger Benthe Dandanell til Dagens Sundhed.

 

Læs også

stress

Kilde

www.skejby.dk

Læses lige nu

Mest læste