Traumatiske fødsler skal bearbejdes

En fødsel kan opleves ubehagelig og voldsom, både for kvinden og manden. Det er derfor vigtigt at få talt om oplevelsen, så I kan nyde livet med den lille ny og se frem til næste fødsel med glæde.

Mange kvinder oplever, at deres fødsel er så ubehagelig, at den bliver ved med at spøge i det indre system. De har kaotiske tanker, der omhandler fødslen, søvnbesvær og tankemylder. Følelserne sidder uden på tøjet, så gråd og vrede er en del af hverdagen. Nogle er så trætte og stressede, at de har svært ved at knytte sig til barnet og har svært ved at få etableret amningen.

Andre får en efterfødselsreaktion, ofte fordi de får reaktiveret nogle gamle traumer fra fortiden. En fødsel kan være så ubehagelig, at den alene kan give mange følelsesmæssige problemer. Den kan for nogle være så voldsom, at det kan minde om et overgreb. Men for rigtig mange viser det sig, at de har haft nogle ubearbejdede problematikker, som er blevet reaktiveret. Det vil sige, at oplevelsen ligner noget, de har oplevet tidligere i deres liv, måske helt tilbage i barndommen. Det kan fx være vold, ulykker, sygdom og overgreb

Symptomer på en traumatisk fødsel

 • Mareridt om fødslen.

 • Har svært ved at være glad for barnet.

 • Mareridt om. at barnet fejler noget alvorligt.

 • Manglende glæde ved en ny graviditet.

 • Bekymringer om fødslen.

 • Fysiske symptomer, som fx svedeture og rysten ved tanken om fødslen.

 • Blokering af tanker om fødslen.

 • Grådanfald.

 • Følelsesmæssige svingninger.

 • Svingninger i følelser for det nye barn i maven.

 • Overvejelser om kejsersnit under fuld bedøvelse.

 • Når der er tale om traumatisk fødselsforløb, er et af resultaterne for de fleste mænd og kvinder, at de mister tilliden til ”systemet”. De tror simpelthen ikke på, at det kan gå godt, og der er nogen, der virkelig vil hjælpe dem. Som sidste symptom afspejler, kommer mange anden gang med et ønske om planlagt kejsersnit, fordi de ikke kan se nogen anden udvej. ¨

  Oplevelser fra fødestuen

  Gravide og fødende kvinder er meget følsomme. En del af den psykologiske proces, når man er gravid, er, at åbne op for alle sanser for at kunne læse, lytte til og lugte sit barn. Men det betyder også, at man registrerer alt på fødestuen meget stærkt, og derfor bliver selv den mindste ubalance registreret. Det stiller store krav til personalet.

  Nogle får under selve fødslen flashbacks til ubearbejdede hændelser fra barndommen, som ellers var glemt. Dette opleves tit så voldsomt, at det er svært at fortælle om under fødslen. Der kan heller ikke gøres noget ved på det tidspunkt. Dog kan alligevel det være en stor hjælp at få sagt en lille smule om det - eller bare få sagt, at man er bange, så jordemoderen har en mulighed for at hjælpe.

  Mænds oplevelse af fødslen

  Mænd kan også have det svært efter en fødsel, fx hvis den har været lang og smertefuld for deres partner. De har måske været bange og handlingslammet. Det er min erfaring, at en mand særligt kan blive skræmt, når kvinden bløder meget efter fødslen, og der går nogen tid, før personalet får styr på blødningen. Mange har været overbeviste om, at de ville miste deres kone eller kæreste. De har allerede nået at tænke tanker om at skulle have ansvaret for barnet alene.

  Fødslen skal bearbejdes

  Det er en god ide at få talt forløbet grundigt igennem med den læge eller jordemoder, der var med til fødslen. Mange har fortalt mig, at de føler, de har kunnet mærke følelsesmæssigt, at tingene er faldet på plads i systemet efter samtalen. Det er vigtigt at få bearbejdet traumerne fra en ubehagelig fødsel. Helst så hurtigt som muligt efter fødslen. Jo hurtigere du kommer i gang, jo mindre skal der til at komme igennem det. Hvis du ikke får gjort noget ved det, vil det dukke op igen, når og hvis du bliver gravid igen.

  Det kan også være godt at tale med en terapeut, helst en, der har forstand på fødsler. Hvis oplevelsen stadig fylder på en ubehagelig måde flere uger efter fødslen, har du også brug for hjælp fra en terapeut.

  Det er vigtigt at finde ud af præcist, hvor filmen knækkede. For nogle er det i starten af fødslen, for andre er det i presseperioden, eller når barnet bliver taget med kop. Måske blev barnet taget væk lige efter fødslen, og du blev meget bange, fordi du ikke vidste hvorfor. Nogle finder ud af, at problemerne opstod, da de oplevede, at barnet ikke ville tage fat i brystet. Dermed fik de en meget ubehagelig start på amningen, fordi de pga. manglende amning følte sig som dårlige mødre.

  Plan for næste fødsel

  Når oplevelsen er nogenlunde bearbejdet, kan det være en god ide at lægge en plan for, hvordan du skal forholde dig ved en evt. ny fødsel. Når du ved, hvornår og hvorfor problemet opstod under sidste fødsel, er det nemlig meget lettere at lægge en plan for, hvordan du skal hjælpes - og måske vil det være indlysende, at et kejsersnit ikke vil hjælpe på lige netop dit problem. På den anden side, vil det måske stå helt klart for dig, at det skal være et kejsersnit.

  Hvad kan du selv gøre

  • Hvis du på forhånd ved, at der er nogle ting, der bekymrer dig, så tal med din jordemoder om det og få nogle råd til, hvordan du tackler det. Sæt evt. din kæreste ind i, hvad det drejer sig om, så han kan tage over, hvis du ikke magter det.

  • Igennem graviditeten er det godt at finde ud af, hvor god du er til at kommunikere i pressede situationer. Hvis du har nogle problemer på dette område, så få hjælp til at konkretisere, hvad det er, og hvor du har brug for hjælp.

  • Hvis du oplever en fødsel, der er ubehagelig, er det meget vigtigt at få talt fødslen grundigt igennem lige efter fødslen. Det kan være en god ide at have en aftale med jordemoderen igen ca. 1 måned efter fødslen.

   

  Kilder

  www.altombørn.dk

  www.netsundhedsplejersken.dk

  Læses lige nu

  Mest læste