Atopisk eksem

Atopisk eksem er en hyppig og delvis arvelig hudsygdom, som rammer hvert 5. barn i Danmark inden det fylder 4 år. I halvdelen af alle tilfælde bryder sygdommen ud inden barnet fylder et år - i 70 procent af alle tilfælde inden 5-års alderen.

Antallet af børn med atopisk eksem er i kraftig stigning i den vestlige verden - fra 3 procent i 1960'erne til ca. 20 procent i dag. Desuden forekommer atopisk eksem hyppigere hos folk i byer end i landområder - og specielt i mindre familier med højere social status.

Atopisk eksem bliver også kaldt børneeksem, astmaeksem, atopisk dermatitis eller prurigo Besnier.

Atopisk eksem kan ikke kureres, men det kan lindres og symptombehandles. Hos de fleste børn forsvinder sygdommen langsomt af sig selv, når barnet er 7-11 år. Dog kan eksemet hos nogle fortsætte op gennem teenageårene, og også voksne kan få tilbagefald, ofte i form af håndeksem.

Kløende og tør hud som blusser op

Atopisk eksem viser sig som tør og kløende hud, som i perioder blusser og bliver rødt, skællende og endnu mere kløende. Normalt er eksemet tørt, men hvis du kradser meget i det, kan der opstå en infektion, som får huden til at væske.

Huden mangler fedt

Atopisk eksem skyldes, at huden mangler det naturlige fedtstof, som i normal hud ligger mellem hudcellerne og danner en beskyttende barriere. Uden disse fedtceller bliver huden "utæt".

Når huden er utæt, fordamper fugten i huden for hurtigt, og overhuden bliver tør og meget følsom over for ydre og indre påvirkninger. Huden kan skælle og sprække, og udefrakommende stoffer kan lettere trænge igennem hudens yderste lag og irritere huden, så der kan opstå rødme og kløe.

Sygdomsforløb

Atopisk eksem udvikler sig forskelligt fra person til person. Det er forskelligt, hvornår eksemet går i udbrud, og hvor hårdt den enkelte bliver ramt. Atopisk eksem kan optræde i mild, moderat og svær form. De fleste har mild eksem, og kun få rammes af en svær form for eksem.

Eksemet kan bryde ud pludseligt og vare i uger eller måneder - efterfulgt af næsten symptomfrie perioder.

Årsager

Man kender ikke med sikkerhed årsagerne til atopisk eksem. Men ny forskning viser, at en genfejl kan have betydning for risikoen for at udvikle atopisk eksem. Arv og miljø samt en forstyrelse i immunforsvarets funktion spiller formentlig en væsentlig rolle for udvikling af atopisk eksem.

I den vestlige verden udvikler flere og flere mennesker atopisk eksem, og man mener at miljøet - forurening, tæt og tørt indeklima, indtagelse af bestemte fødevarer m.v. kan have en betydning for stigningen. Langvarig stress kan desuden forværre atopisk eksem og gøre det sværere at håndtere sygdommen.

Allergi er ikke årsag til atopisk eksem, men allergi kan forværre eksemet. Atopisk eksem er ikke en allergisk reaktion. Derfor kan atopisk eksem ikke kureres ved, at man afholder sig fra bestemte ting. Personer med atopisk eksem har en øget risiko for at udvikle allergi.

Symptomer ved atopisk eksem

 • Tør hud 

 • Kløe

 • Rød og skællende hud 

 • Kronisk tilbagevendende eksem

 • Øget tendens til infektion af huden

Atopisk eksem kan se forskelligt ud, og sværhedsgraden af udslettet kan variere fra person til person. Nogle har ganske lidt eksem få steder på kroppen, mens andre kan være hårdt angrebet med eksem over det meste af kroppen.

Symptomerne kan også svinge meget. Nogle gange kan eksemet blusse voldsomt op, mens der i andre perioder næsten ingen symptomer er at mærke eller se.

Gå til lægen

 • Hvis du eller dit barn har symptomer på atopisk eksem, bør du gå til din egen praktiserende læge. Lægen vil stille diagnosen og rådgive dig om behandlingsformer

 • Hvis eksemet begynder at væske, kan det være tegn på en infektion med stafylokokker. Kontakt din læge hurtigst muligt

Kendetegn ved atopisk eksem

 • Tidligt sygdomsudbrud inden 4-års alderen, dog hyppigst inden 1 års alderen

 • Kronisk tilbagevendende eksem

 • Tendens til tør hud, som klør

 • Aldersbetinget rødt og skællende udslæt på bestemte områder på kroppen

 • At flere i den nærmeste familie selv har haft atopisk eksem, astma, nældefeber eller høfeber

Behandling

Da årsagen til atopisk eksem ikke kendes med sikkerhed, findes der ingen mirakelkur, og sygdommen kan ikke helbredes. Men der er en række råd om og midler til, hvordan man kan behandle symptomerne og holde eksemet nede.

Udover den daglige forebyggelse og basisbehandling af eksemet med fugtighedscreme, er det vigtigt, at man kontakter lægen og kommer i behandling, hvis eksemet pludselig blusser op.

Cremer, tabletter, bade og lysbehandlinger kan hjælpe til at holde eksemet nede, lindre kløe og modvirke en eventuel betændelsestilstand. Det er dog også vigtigt, at du plejer huden hver dag - også når der ikke er symptomer.

 

Kilder

www.huddoktor.dk

www.apoteket.dk

www.atopiskeksemforening.dk

www.dds.nu

 

Læses lige nu

Mest læste