Hudkræft - en af solens skyggesider

Hver år får 11.000 danskere konstateret hudkræft, og antallet er stigende. Man vurderer, at ca. 85 procent af alle tilfælde af hudkræft er forårsaget af solens ultraviolette stråler.

 Hudkræft er kræftsvulster (tumorer) i huden. Modermærkekræft og hudkræft er ikke samme sygdom. Hudkræft kan opstå overalt på kroppen, men som regel udvikler sygdommen sig på hudområder, som har fået meget sol, fx ansigtet eller håndryggen.

Der skelnes mellem to typer hudkræft:

  • Basalcellekræft (basocellulært karcinom), der er den mest almindelige af de to typer og viser sig som en lille glat og blank knude, evt. med en lidt hævet rand og små tydelige blodkar. Senere kan knuden udvikle sig til et sår, som ikke vil hele. Basalcellekræft på kroppen optræder som regel som en rød og skællende plet.

  • Pladecellekræft (planocellulært karcinom) rammer kun én ud af syv personer med hudkræft og udvikler sig oftest på hud, som i forvejen har forstadier til hudkræft, og starter som et sår i ansigtet (fx på læben), der ikke vil heles.

Derudover kan der udvikle sig forstadier til pladecellekræft (solkeratoser og Bowens sygdom), som også skal behandles. Solkeratoser er små røde og skællende pletter, der oftest opstår i hovedbunden på mænd med tyndt eller intet hår. Bowens sygdom opstår på hud, som har været udsat for meget sol (fx ansigt eller hænder). Den viser sig som en velafgrænset, rød-brun, skællende plet, som kan ligne eksem.

Symptomer og forløb

Hudkræft viser sig som forandringer i huden, fx misfarvninger, knuder, skorper eller sår. For begge typer hudkræft, sker der det, at hudforandringen vokser sig stadig større. Ofte sker forandringen dog meget langsomt og kan være svær at registrere.

Da hudkræft typisk udvikler sig ganske langsomt, når den sjældent at sprede sig, før man kommer i behandling. Sygdommen er derfor kun sjældent livstruende. Alle med basalcellekræft bliver helbredt, men ca. halvdelen vil opleve et nyt tilfælde af basalcellekræft inden for fem år. Pladecellekræft kan i sjældne tilfælde vokse ind i lymfeknuderne. Her kan kræftceller føres med blodet eller lymfen til andre steder i kroppen, hvor de kan danne nye svulster (metastaser). I disse sjældne tilfælde er pladecellekræft en alvorlig sygdom.

Søg altid læge, hvis du har mistanke om, at du er ved at udvikle hudkræft - eller hvis du har et sår, som ikke vil hele, eller en knude på huden, som vokser og fra tid til anden væsker eller bløder.

Hvem får hudkræft? 

  • Især ældre mennesker, der gennem et langt liv har været udsat for meget sollys. 75 procent af alle hudkræftpatienter er over 60 år, og kun 3 procent er under 40 år

  • Lige mange mænd og kvinder rammes af basalcellekræft, mens dobbelt så mange mænd som kvinder rammes af pladecellekræft

Man har en øget risiko for at få hudkræft, hvis man: 

  • Har lys hud og fregner og let bliver solskoldet

  • Arbejder udendørs

  • Allerede har forstadier til hudkræft

  • Tager medicin, som nedsætter immunforsvaret

  • Lider af en arvelig sygdom, som gør, at man er ekstra følsom over for ultraviolet lys

Hvorfor opstår hudkræft?

Risikoen for hudkræft er afhængig af solskoldninger i barndommen og den tidlige ungdom samt den samlede mængde sollys, man gennem sit liv har været udsat for.

Risikoen for hudkræft øges også, hvis man tager solarium eller højfjeldssol (solariers ultraviolette stråler er lige så skadelige som solens), udsættes for røntgenstråling eller har kontakt med arsen og arsenforbindelser. Desuden er kunstig svækkelse af immunforsvaret, fx i forbindelse med organtransplantation, en risikofaktor.

Rygning menes desuden at spille en afgørende rolle for udviklingen af hudkræft på læben. 

 

Kilde

www.huddoktor.dk

Læses lige nu

Mest læste