Behandling af modermærkekræft

Behandlingen af modermærkekræft afhænger af, hvilket stadie kræften er i, når den bliver opdaget. Dette fastlægges i forhold til fire forskellige stadier.

Behandling af modermærkekræft i 1. stadie kræver normalt ikke anden behandling, end at man får bortopereret et ekstra stykke hud rundt om arret efter modermærket.

Opdages sygdommen i 2. stadie vil man - udover at få bortopereret et ekstra stykke hud rundt om modermærket få undersøgt, om kræften har spredt sig til lymfeknuderne. Dette sker via en operation, hvor 1-3 lymfeknuder fjernes og undersøges.

Der er tale om 3. stadie, hvis der er tegn på kræft i skildvagts-lymfeknuderne. Her fjernes de resterende lymfeknuder i det ramte område ved endnu en operation, og man vil få undersøgt, om kræften har dannet metastaser.

Hvis kræften har dannet metastaser, er sygdommen på 4. stadie. Metastaserne vil blive behandlet som selvstændige kræftsvulster. Metastaser opereres væk, hvis det er muligt. Hvis det ikke er muligt, men metastasen er stor og velafgrænset, gives strålebehandling med røntgenstråler eller elektronstråling, som slår kræftcellerne ihjel.

Er operation eller strålebehandling ikke mulig, behandles med kemoterapi, der er en medicinsk behandling med cellegifte (cytostatika), som afbryder kræftcellernes vækst. Kemoterapi anvendes desuden som supplerende behandling, hvis lægen skønner, at sygdommen vil vende tilbage. Modermærkekræft rammes dog ikke særlig hårdt af de cellegifte, som man anvender i andre former for kræftbehandling.

 

Kilde

Læses lige nu

Mest læste