Lightprodukter tidens lette trend

Lightprodukter er populære og skaber opmærksomhed. Men produkterne giver spekulationer om sødestoffernes bivirkninger og deres indflydelse på vægttab. Læs videre og bliv klogere på lightprodukter.

Hvad er lightprodukter?

Forbrugerne har for alvor fået øjnene op for lightprodukter, og fødevareproducenterne lancerer hele tiden nye produkter, som skal tilgodese den stigende interesse.

I følge levnedsmiddelloven må en fødevare kaldes et lightprodukt, hvis den indeholder 50% mindre fedt eller sukker i forhold til et tilsvarende standardprodukt. Du skal være opmærksom på, at lightprodukter altså ikke nødvendigvis er frie for fedt og sukker. En fødevare kan sagtens indeholde mange kulhydrater og dermed have et højt energiindhold, selv om den har fået betegnelsen ”light”.

Sødestoffer

I mange lightprodukter erstattes det raffinerede sukker med en række sødestoffer for at nedsætte energiindholdet. De mest almindelige stoffer er saccharin, aspartam, acesulfamkalium, cyclamat, sorbitol og xylitol.

Sødestoffer findes i produkter som sodavand, læskedrikke, yoghurt, marmelade, is og slik. Nogle stoffer søder nogenlunde lige så meget som sukker, mens andre søder flere hundrede gang mere end almindeligt sukker.

Giver sødestoffer bivirkninger?

Der er stor uenighed om, hvorvidt sødestoffer medfører helbredsmæssige risici. Især har det mest anvendte stof aspartam, også kendt som NutraSweet, været omdiskuteret. Gennem en årrække er stoffet gentagende gange blevet beskyldt for at forårsage bivirkninger som hovedpine, træthed, søvnløshed, kløe og sågar depression. Undersøgelser, som har peget i den retning, er dog blevet tilbagevist, og stoffet er holdt fri for alle anklager.

I 2005 blussede debatten om aspartam op igen, da en italiensk undersøgelse viste, at der kan være en øget risiko for kræft ved høje indtag af stoffet. På den baggrund har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) for nylig revurderet aspartam, og har konkluderet, at stoffet fortsat er sikkert i brug af fødevarer. Desuden fastholder de værdien for den acceptable daglige indtagelse på 40mg/kg legemsvægt, hvilket svarer til, at du drikker 14 dåser light-sodavand eller søder din kaffe med 80 små poser sødepulver.

Herhjemme henholder fødevaremyndighederne sig til EFSA´s udmeldinger, og aspartam er stadig optaget på Fødevarestyrelsens positivliste over tilladte tilsætningsstoffer. Hvis stoffet er anvendt i en fødevare, skal det fremgå af ingredienslisten på emballagen, enten som ”sødestof (aspartam)” eller som ”sødestof (E951)”.

Også sødestofferne acesulfamkalium, saccharin og cyclamat er undersøgt for skadevirkninger, men der er ikke fundet dokumentation for, at stofferne er sundhedsskadelige for mennesker.

Læskende light

I sommervarmen kan det være fristende, at slukke tørsten i en forfriskende light-sodavand. Selv om produkterne ikke indeholder sukker er et stort forbrug dog langt fra nogen god ide. Kulsyren i sodavand har nemlig indflydelse på surheden i drikken og kan medføre tandskader.

Surhed måles i pH på en skala fra 1-13. Når pH-værdien i mundhulen falder til under 5,7 begynder tændernes emalje at opløses. Vores spyt neutraliserer pH-værdien i munden, men afhængigt af spytkvaliteten varer det mellem 40-60 minutter før tænderne fritages fra syrebadet.

Sodavand har en pH-værdi på 3,2, og for Cola er værdien helt nede på 2,4. Til sammenligning har vand fra hanen en neutral pH-værdi på ca. 7. Desuden er vand rigt på mineralerne kalcium, jod og magnesium, så drik vand, når du er tørstig.

Lightprodukter og vægttab

Du kan godt opnå et vægttab, hvis du erstatter fedt- og sukkerholdige produkter med lette alternativer, men vær opmærksom på at lightprodukter ikke er en garanti for et lavt energiindtag.

Fødevarer som traditionelt indeholder meget fedt, fx mayonnaise og chips, er selv i light-varianter meget fedtholdige, og derfor bør du holde igen med disse produkter, hvis du ønsker at tabe dig. Det samme gælder fødevarer tilsat sødestoffer, som sagtens kan have et højt energiindhold, selv om de er blevet blåstemplet som lightprodukter.

Vær også opmærksom på den psykologiske indvirkning lightprodukterne kan have på dine spisevaner. En undersøgelse foretaget af Fødevarestyrelsen viser, at mange har tendens til at spise ekstra store portioner af lightprodukterne. Det betyder, at energiindtaget bliver nogenlunde det samme, som hvis man spiser almindelige portioner af traditionelle produkter.

Lightprodukter kan være et godt alternativ i hverdagen, men det er en god ide, at du forholder dig kritisk til produkternes anprisninger. Tjek energiindholdet på emballagen og indtag produkterne i moderate mængder, hvis du vil spare på kalorierne. Og sørg så i øvrigt for at din kost er sund og varieret - så er du godt på vej mod et ”lettere” liv!

 

Kilde

Fødevarestyrelsen, Fødevareministeriet, European Food Safety Authority

Læses lige nu

Mest læste