Kræft og forebyggelse

Kræft kan have mange årsager. Arvelige forhold spiller en stor rolle for nogle kræftformer, mens miljøet omkring os og den måde vi lever på, påvirker risikoen for andre typer kræft. Og ikke alle årsager til sygdommen er kendte.

Du kan dog selv gøre noget for at forebygge kræft, og det kan du i princippet gøre på to måder: enten ved at modvirke, at kræften overhovedet opstår, eller ved at opdage de første symptomer tidligt, således at behandlingen kan sættes ind i god tid.

Klik dig videre til nederst på siden og læs om forebyggelse af kræft

Flere dør af kræft i Danmark end i resten af Skandinavien

Hver tredje dansker får kræft, og hver fjerde dør af sygdommen. Antallet af kræftsyge danskere, der dør er stigende. I Danmark er dødeligheden større end i resten af Skandinavien og det meste af Europa. Eksempelvis er ni ud af ti svenske kvinder med brystkræft i live fem år efter diagnosen er stillet, mens tallet i Danmark er otte ud af ti.

Kræftens Bekæmpelse mener, at det skyldes, at vi danskere har en anden livsstil og fordi kræftsygdommene opdages langt senere i Danmark end øvrige Skandinavien. Ingen kender dog de egentlige årsager til brystkræft, så man kan ikke entydigt forklare, hvorfor brystkræft forekommer oftere i Danmark end i vores nabolande.

Forebyg: Lev sundt

Du kan selv gøre dit for at reducere din risiko for at udvikle kræft. Det kan du gøre ved at gøre dit bedste for at holde dig sund og rask. Følg blandt andet de seks råd fra Kræftens Bekæmpelse:

 1. Lad vær med at ryge og undgå passiv rygning så vidt muligt
 2. Motioner min. 30 min. om dagen, gerne mere.
 3. Spis 600 gram frugt og grønt om dagen
 4. Hold normalvægten - undgå fedme
 5. Undgå for meget alkohol
 6. Pas på alt for meget soldyrkelse – også i form af solarium.

Forebyg: Bliv screenet

Jo tidligere kræften opdages, jo større er sandsynligheden for at komme kræften til livs. Derfor screener vi i Danmark for visse typer af kræft, blandt andet bryst- og livmoderhalskræft. Screening er en form for systematisk befolkningsundersøgelse, hvor man forsøger at opdage kræften i et så tidligt stadie som muligt.

Det er et generelt problem, at alt for få danskere gør sit for at få konstateret, om de har kræft. En ny undersøgelse viser, at under 3% af danske kvinder får foretaget en mammografi (røntgenundersøgelse af brystet) efter, at de er blevet henvist af deres læge. Det kan få den konsekvens, at når kvinderne endelig bliver undersøgt, så er den eventuelle kræftknude vokset og har måske spredt sig.

I Danmark for alle kvinder mellem 50 og 69 år tilbud om en mammografi undersøgelse. Mange læger anbefaler dog også yngre kvinder til selv at undersøge deres bryst regelmæssigt. En selvundersøgelse kan ikke erstatte en mammografi, men det er en god idé at kende sit bryst og vide, hvordan det føles. Sådan kan man lettere opdage eventuelle forandringer. De fleste steder i Danmark tilbydes kvinder mellem 23 og 59 år en forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft hvert tredje år.

Forebyg: Undersøg dig selv og hold øje med symptomer

En del kræftsygdomme kan helbredes, hvis de opdages i tide. Ud over dagligt at leve så sundt som muligt kan du derfor selv være opmærksom på forandringer ved din krop, som kan være symptomer på kræft. Det kan generelt være sår eller knuder, der enten vokser eller ikke viser helingstendens inden for 14 dage.

Nedenfor har vi listet symptomer ved tre hypigge kræftsygdomme. Kontakt egen læge, hvis du synes at have nogle af symptomerne.

Symptomer ved hudkræftmodermærkekræft

 • Sår, der ikke vil hele
 • En knude, der vokser undertiden bryder op og væsker eller bløder
 • Modermærker, der klør, ændrer form eller væsker

Find ud af hvordan du selv undersøger huden for symptomer.

Symptomer ved lungekræft

 • Vedvarende hoste
 • Opspyt evt. blodigt
 • Gentagne lungebetændelser
 • Hæshed
 • Stakåndethed
 • Smerter, træthed og vægttab

Du undgår bedst at få lungekræft ved at stoppe med at ryge. Læs mere om rygestop

Symptomer ved brystkræftknuder i brystet

 • En knude i brystet
 • Rødme, varme, hævelse eller sårdannelse
 • Indtrækninger i brystet eller forandringer af brystets form
 • Blødning eller væske fra brystvorten

Læs mere om hvordan du selv undersøger dit bryst.

www.cancer.dk kan du få råd om, hvad du kan gøre hvis du venter på kræftbehandling, ventetider på de forskellige sygehuse og hospitaler samt hvad du har ret til gennem din behandlingsgaranti.

 

Kilder

www.cancer.dk

Søndagsavisen 26.11.06

Politiken 16.11.06

Læses lige nu

Mest læste