Vacciner mod livmoderhalskræft og kræft i skeden

Både livmoderhalskræft og kræft i skeden skyldes især den humane papilloma virus (HPV). HPV kan give en infektion, der år senere udvikler sig til kræft. HPV er altså en forudsætning for udviklingen af livmoderhalskræft og kræft i skeden.

Der er på nuværende tidspunkt afprøvet to forskellige vaccinationer mod HPV. Den ene har allerede fået markedsføringstilladelse i Danmark, den anden forventes at få det i løbet af 2007.

Vaccinerne er egentlig beregnet til livmoderhalskræft. Men i Helsinki har de undersøgt HPV-vaccinen mod kræft i kønsorganerne og fundet, at livmoderhalskræftvaccinerne virker mod skedekræft. Læs mere nedenfor. Sundhedsstyrelsen vurderer, at de to HPV-vacciner er meget interessante i forhold til forebyggelse af livmoderhalskræft. De vil i løbet af året se på, om vaccinerne kan indgå i en større offentlig forebyggende indsats og indgå i det almindelige vaccinationsprogram.

Finsk undersøgelse om skedekræft

Vaccinerne ser også ud til at virke mod kræft i kønsorganerne. Universitetshospitalet i Helsinki, Finland, har udført et forsøg med 18.000 yngre kvinder i 24 lande. Nogle har fået vaccine mod HPV, andre har fået placebo. Efter tre år ser det ud til, at vaccinen beskytter mellem 70 og 100 procent mod HPV-infektioner i kønsorganerne.

Hvor udbredt er kræft i skeden og i livmoderhalsen?

Kræft i skeden er stadig en relativ sjælden form for kræft. Den rammer hvert år mellem 80 og 100 danske kvinder. Livmoderhalskræft derimod rammer hvert år over 400 kvinder i Danmark. Ca. 175 dør af sygdommen. Og selvom vi har et screeningsprogram i Danmark, så er forekomst af og dødelighed forårsaget af livmoderhalskræft blandt de højeste i EU.

Hvad ved vi om HPV-vaccine?

  • HPV-vaccinen er foreløbig den eneste kendte kræftvaccine
  • HPV overføres via sex. Vaccinen ser ud til at være 100 % effektiv mod HPV-smitte, hvis man får den, før man er seksuelt aktiv. Har man været udsat for smitte, er beskyttelsen mindre.
  • Vaccinen vil ikke kunne beskytte mod alle tilfælde af livmoderhalskræft. Screening vil stadig være nødvendig.
  • Vaccinens langtidsvirkning er ukendt.
  • Der er mange forskellige typer HPV. Vaccinerne beskytter mod de to typer, HPV 16 og HPV 18, som er årsag til 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Relevante læsning

Kræft

Kilder

Sundhedsstyrelsen

MetroXpress, 18. maj 2007

The Lancet, may 19, 2007; vol. 369:pp 1693-1702. News release.

Læses lige nu

Mest læste