Kvinder bliver mere forstoppet end mænd

30 % af alle danskere har behandlingskrævende forstoppelse i løbet af et år, og det er særligt kvinderne, der er hårdt ramt. Livsstilen spiller en stor rolle, siger ekspert Gerd Johnsen.

 

Det er tabu, og derfor går mange med problemerne alt for længe, før de gør noget ved dem. Forstoppelse er en lidelse, der ikke er nem at tale om, selvom hele 30 % af alle danskere har det i løbet af et år. Det viser en online spørgeskemaundersøgelse foretaget af firmaet Netigate.

¼ af de næsten 2500 deltagere i undersøgelsen svarede, at de havde forstoppelse 1-2 gange per halvår inden for de seneste 12 måneder.

Problemet er størst blandt kvinderne, siger ekspert Gerd Johnsen, og forklarer det med, at kvinderne glemmer sig selv i de travle morgentimer, hvor hele familien skal gøres i stand og af sted. Gerd taler med mange kvinder gennem sit arbejde, som fortæller, at de undertrykker afføringstrangen om morgenen, fordi der ikke er tid, og så går trangen i sig selv igen. Det kan tage op til 24 timer, før trangen atter melder sig.

Tag tid til toiletbesøg

Behandlingskrævende forstoppelse er en tilstand med abnormt langsom tarmpassage og med færre end tre toiletbesøg om ugen. Den afføring, der kommer, er hård og tør og meget besværlig at udtømme, og mange føler sig derfor ikke rigtig tømt efter toiletbesøg.

Det er ofte livsstilen, der spiller en stor rolle i manges problemer med forstoppelse. Døgnrytme, toiletvaner, kost, væske og motion har alt sammen indflydelse på tarmfunktionen.

Gerd Johnsen forklarer, at rådgivning om toiletvaner såsom at gå på toilettet, når trangen melder sig, at sidde ordentligt på toilettet og at tage sig tid til det, er effektfuld i mange tilfælde. Kosten har også stor betydning og ændrede kostvaner er derfor ofte en afgørende del af løsningen.

Læs også Madens effekt på tarmen

Se filmen Sid ordentligt på toilettet

Læses lige nu

Mest læste