Længere liv med et kæledyr

Du kan forlænge dit liv med et kæledyr. Både børn og voksne forbedrer deres helbred ved at have en hund eller en kat i hjemmet. Et nyt studie har vist, at børn der har haft hund inden for deres første leveår har 31 % færre luftvejsinfektioner.

Der er efterhånden meget forskning, der tyder på, at det har en gavnlig effekt på menneskers sundhed både fysisk og psykisk at have kæledyr. Især hunde og katte har været omdrejningspunktet for mange af disse studier.

I 2012 har forskellige forskningsenheder verden over arbejdet videre med effekten af at have kæledyr. Eksempelvis har man i Finland foretaget en undersøgelse af knap 400 børn, hvor det viste sig, at de børn, der blev født ind i familier med hund, fik 31 % færre luftvejsinfektioner og behøvede at tage meget mindre antibiotika. Børn med hund havde også 44 % færre øreinfektioner, og eksperterne mener, at det skyldes, at børnene fra en tidlig alder bliver udsat for bakterier, som hunden tager med ind udefra, og det skærper børnenes immunforsvar.

I det finske studie sammenlignede man med børn, der voksede op i hjem uden kæledyr, og man kiggede også på hjem med katte, som også viste sig at stimulere børnenes immunforsvar, men dog ikke helt så signifikant som i hjem med hunde.

Mindre stress og lavere blodtryk

Voksne har også store sundhedsmæssige fordele ved at have kæledyr, har talrige studier efterhånden vist. Blandt andet har ind til flere studier peget på husdyrs evne til at virke blodtrykssænkende på mennesker. Et studie tydede på, at 10 til 15 minutters aen og kradsen af en hund kan sænke blodtrykket med op til 10 %.

Desuden kan det at have kæledyr beskytte mod udviklingen af allergier i følge en artikel i Huffington Post i juli.

På det mere psykosociale plan er der også gevinster at hente ved at have husdyr. For eksempel hvis hunden er med på arbejde, har det vist sig at mindske stress, og husdyr mindsker risikoen for depression, og de stimulerer menneskers evne til at være extroverte og selvsikre.

Kilde: www.huffingtonpost.com 9. juli 2012.

Læses lige nu

Mest læste