Mange mobiler er fyldt med nikkel

De moderigtige mobiltelefoner med blanke metaldele kan frigive nikkel og være årsag til allergisk eksem, viser en undersøgelse foretaget af Videnscenter for Allergi.

Lange samtaler i mobiltelefonen kan ikke kun mærkes på regningen, men du risikerer også at få en rød plamage af udslæt på kinden, hvis metaldelene på din mobil frigiver nikkel. 8 ud af 41 mobiltelefoner afgiver nikkel, viser en undersøgelse foretaget af Videncenter for Allergi. De 41 mobiltelefoner kommer fra to internationale firmarr, der tilsammen dækker cirka halvdelen af markedet i Danmark. En lignende undersøgelse fra Canada viser, at 10 ud af 23 mobiltelefoner frigiver nikkel. Det er hyppigst mobiltelefoner med blanke metaldele, der frigiver nikkel. Og efter langvarig kontakt med huden kan det give anledning til allergisk ansigtseksem.

Udslettet breder sig

Udslettet kan ses næsten som et aftryk af mobilen. Det viser sig som kløende udslet ved øret og længere ned på kinden afhængigt af, hvor metalet med nikkel sidder på telefonen. Hvis huden konstant bliver udsat for nikkel, kan eksemen brede sig til andre steder i ansigtet. Det er derfor vigtigt at få klarlagt årsagen til udslettet, så man helt kan fjerne det, der fremprovokerer allergiudbruddet.

Nikkel kan ikke ses

Det er dog ikke muligt med det blotte øje at se, om der er nikkel i metalfladerne på mobiltelefonen. Men er du i tvivl, kan du selv teste metallet ved hjælp af et såkaldt nikkeltestsæt, som du kan få på apoteket. Sættet består af to flasker med væske, som dryppes på en vatpind. Stryg vatpinden hen over mobiltelefonens metaloverflade. Bliver vatpinden lyserød, er der så meget nikkel i metallet, at det kan give allergi. Men tro ikke at du kan tage dit lille hjemmekit med ned i butikken og stryge en vatpind over samtlige mobiltelefoner, og så købe den der ikke får vatpinden til at forvandle farve. Der kan nemlig være forskel på metallet fra mobil til mobil, trods de er helt ens. Derfor er det en god idé, inden du endelig beslutter dig for, hvilken mobil der skal være dit ny eje at bede om dokumentation for, at alle metaldelene er nikkelfri.

Nikkelallergi er udbredt

Nikkelallergi rammer rigtig mange unge, især unge kvinder og piger bliver ramt af udslettet. En skolebørnsundersøgelse fra Odense fra 1995/96 viser, at nikkel er den hyppigste årsag til allergi blandt de 12-16-årige. 13,7 % af pigerne og 2,5 % af drengene har allergi over for nikkel. Mens 17,2% af kvinder i alderen 15-41 år har fået påvist nikkelallergi i en befolkningsundersøgelse i Glostrup. Men der hersker stadig uklarhed om, hvor mange der får allergien på grund af deres mobiltelefoner. I det danske netværk af hudlæger, der overvåger allergi i Danmark, er der kun registreret enkelte tilfælde af allergisk nikkeleksem efter brug af mobiltelefon. Da hverken læger eller mobilbrugere har været opmærksom på den mulige årsag til den allergiske nikkelreaktion, er problemet højst sandsynligt af langt større omfang, end hvad der hidtil er registreret.

 

Gode råd til, hvordan du begrænser mødet med nikkel i mobiltelefoner:

  • Brug et nikkeltestsæt for at finde ud af, om din mobiltelefon frigiver for meget nikkel  Bed om dokumentation for at mobiltelefonens metaldele er fri for nikkel, når du køber ny mobil
  • Det er en god idé kun at bruge mobiltelefonen til korte samtaler og bruge headset. Undersøg om headsettet indeholder metal og test eventuelt for nikkel. Kilde: Informationscenter for Miljø og Sundhed Hvad er nikkelallergi?
  • Nikkel er et metal.  Nikkel har været meget anvendt i blanke metalgenstande som smykker, knapper, lynlåse, spænder, briller og mobiltelefoner.
  • Frigivelse af nikkel til huden ved direkte, gentagen eller langvarig brug af sådanne genstande har medført at mange, især kvinder, er blevet allergiske over for nikkel allerede i teenageårene.

Relevant læsning

’Stråling fra mobiltelefoner er farlige - eller er de?'

’Mange taler ulovligt i mobil, mens de kører´

Kilder

Videncenter for Allergi

Faktaark Miljøstyrelsen

Læses lige nu

Mest læste