Mobiltelefoner – vi elsker dem, men hvor farlige er de?

Tema: Næsten alle danskere har mobiltelefoner. Men hvor meget skade de gør er et omdiskuteret emne. Dette tema samler op på debatten og giver dig et par gode råd om forebyggelse.

Der er ingen grænser for, hvad mobiltelefonen kan. Det lille apparat har udviklet sig fra at være en stor walkie talkie klods til at være en cheak lille sag, som ikke blot er en telefon, men fungerer også som lommeregner, vækkeur, kamera, computer, spillemaskine, mp3-afpiller osv. En uundværlig genstand, som bliver medbragt over det hele, på lige fod med nøglebundet og pungen. Det er en evighed siden, at det var nødvendigt at hive den store en-krone op af lommen for at komme i kontakt med omverdenen via en telefonboks. En-kronen er i dag skiftet ud med mobilen. På spiltsekunder er det muligt at få fat i hinanden og kommunikere, hvor som helst og hvornår som helst. Gavnen er stor men, hvor stor er skaden?

Næsten alle har mobiltelefoner

93% af alle danskere har mobiltelefoner, viser ny undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik. Undersøgelsen peger på, at tre ud af fire udelukkende bruger mobilen til at tale og sende sms. Mens kun hver fjerde bruger mobiltelefonen til at sende billeder, gå på nettet eller læse emails. Det er altså ikke alle som benytter sig af mobilens avancerede tjenester. Men uanset hvordan og hvor meget vi bruger den, er mobilens skadevirkninger omdiskuteret emne. Senest til en konference i maj måned, hvor flere forskere fremlagde deres resultater fra et fireårigt forskningsprojekt om mobilstrålingens effekter, var der stadig ikke enighed inden for feltet.

Tema om mobilens skadevirkninger og forebyggelse

I dette tema vil vi samle op på debatten ved at sætte lys på mobilen og dets skadevirkninger fra en række vinkler.

Læs i dette tema om:

Mobiler og stråling:
’Stråling fra mobiltelefoner er farlige– eller er de?'
Mobiler og kørsel:
Mobiltelefoni under bilkørsel´
Mobiler og allergi:
’Mange mobiler er fyldt med nikkel'

Læses lige nu

Mest læste