Baggrund for motion på recept

Livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge og overvægt kan forebygges med motion. Samtidig har motion færre bivirkninger end medicin, og 30-45 min. motion om ugen er nok til at gøre en forskel.

Ideen med "motion på recept" stammer fra Sverige, men lande som England og New Zealand har også brugt ideerne.

I Danmark har flere amter taget emnet op og er i gang med at stable tilbud på benene. Ribe, Vejle, Ringkjøbing og Frederiksborg Amt har kørt nogle forsøg med motion på recept de seneste par år. I Københavns Kommune har alle praktiserende læger i dag mulighed for at begynde at udskrive en recept på "medicinen" motion. Fidusen ved ordningen "motion på recept" er, at personer, der har særlig høj risiko for at få en sygdom, der skyldes overvægt, fedme og højt kolesterol, nu kan blive henvist fra egen læge til fysisk aktivitet på recept. Dermed imødekommes manges ønske om at få lægens støtte i anstrengelserne for at tabe sig, lægge kosten om og opbygge muskler i stedet for fedt-depoter. Samtidig kan man få tilskud fra sygesikringen til forebyggende og sygdomsbehandlende fysisk aktivitet. Kravet er, at aktiviteterne foregår under ledelse af en sundhedsfagligt uddannet person, som for eksempel en fysioterapeut.

Hvordan fungerer motion på recept?

Den pågældende person kan få en recept på fx 30-45 minutter motion 3 gange om ugen. Den kan i nogle tilfælde erstatte en recept på slanketabletter, tabletter til sukkersyge, blodtryksmedicin eller andet. Når du får en recept, er det normalt apoteket, som stempler bag på recepten, hvor mange gange du har fået udleveret din medicin. På motionsrecepten kan det være en idrætsleder. Idrætslederen stempler recepten, når patienten har udført den motion, lægen har ordineret.

Hvorfor er det en god idé at give motion på recept?

Læger fornemmer ofte, at patienterne forventer at få en recept i hånden, når de forlader konsultationen. Recepten er nemlig et konkret bevis på, at lægen gør noget ved deres sygdom. I mange tilfælde er den bedste behandling dog at dyrke mere motion og ændre sin kost. Det gælder patienter med fx hjertekarsygdomme og type-2 diabetes.

Hvem sætter dig i gang med motion på recept?

Det vil ofte være fysioterapeuter, men også flere fitnesscentre herhjemme har indledt et efteruddannelsesprogram af deres instruktører, for at kunne samarbejde med lægerne om Motion på recept. Under alle omstændigheder er lægen en aktiv medspiller, der indleder og følger behandlingen med motion. De forskellige amter i landet har forskellige tilbud og i nogle amter tilbydes ordningen før andre. Indtil videre er der mulighed for at deltage i forsøgsordninger om Motion på recept i Frederiksborg, Ribe, Ringkjøbing og Vejle Amt og i marts også Københavns Kommune.

Kilde: Institut for Rationel Farmakoterapi

Læses lige nu

Mest læste