Alkohol kan give allergi

Drikker kvinder alkohol øger det deres risiko for at udvikle luftvejsallergi, viser en ny stor undersøgelse. Sandsynligheden er størst, hvis man drikker mere en 14 genstande om ugen og forældrene lider af astma.

En ny undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet tyder på, at store mængder alkohol ikke kun er skyld i grumme tømmermænd, men kan også udløse allergi hos kvinder.

Undersøgelsen der er gennemført i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse viser, at der muligvis er en sammenhæng mellem luftvejsallergi og indtag af alkohol. Jo mere alkohol kvinderne drak om ugen, jo højere blev risikoen for at udvikle luftvejsallergi. I alt deltog omkring 6000 kvinder mellem 20 og 29 år, som er blevet fulgt i en periode på otte år.

Kvinder som drikker over 14 genstande om ugen har over 80% større risiko for at udvikle ikke-årstidsbestemt allergi i forhold til de kvinder, som drikker mindre end en enkelt genstand om ugen.

Undersøgelsen skelner mellem to typer af luftvejsallergi. Den årstidsbestemte allergiske snue, som for eksempel pollenallergi og den ikke-årstidsbestemte allergiske snue, hvilket er en allergi overfor noget, man udsættes for året rundt.Det kan for eksempel være allergi udløst  af husstøvmider. Der var ingen sammenhæng mellem alkoholindtag og risikoen for at udvikle årstidsbestemt allergi. Det tyder altså på, at der er forskellige årsager til, om man får den ene eller den anden type allergi.

Flere årsager til allergien 

Der kan også være flere årsager til den øgede risiko for at udvikle allergi, når man indtager  alkohol. Men den præcise biologiske forklaring kræver mere forskning, og at der kommer flere kliniske forsøg på banen.

Men man ved, at der dannes et biprodukt, når alkohol nedbrydes, som kan være allergifremkaldende. En anden grund kan være, at alkohol interagerer med  andre allergifremkaldende stoffer og øger deres virkning,” forklarer seniorforsker Janne Tolstrup, der står bag undersøgelsen. 

Hvad der præcis forårsager den allergiske reaktion er altså stadig usikkert, men undersøgelsen viser også, at den genetiske arv har stor betydning for, om kvinder udvikler allergi. Har ens forældre astma er risikoen for at få allergi dobbelt så stor, sammenlignet med kvinder, der ikke har astma i familien. Værst ser det derfor ud for de kvinder, der både har forældre med astma, og som drikker mere end 14 genstande om ugen. De har nemlig mere en seks gange så stor risiko for at få ikke-årstidsbestemt allergi, end kvinder der drikker under en genstand, og ikke har forældre med astma.

For at komme et skridt nærmere på forklaringen af sammenhængen mellem alkohol og allergi, vil Statens Institut for Folkesundhed gentage undersøgelsen på en anden population, hvor både voksne mænd og kvinder skal deltage.

Da studiet er det første der har undersøgt sammenhængen mellem alkohol og allergi er det svært at sige noget om mulige forebyggelsestiltag, siger Janne Tolstrup:

” Det et nyt fund, så derfor er det for tidligt at tale om forebyggelse. Vores undersøgelse har været hypotesegenererende, så et decideret forebyggelsestiltag kræver mere forskning inden for emnet.”

 

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed

Læses lige nu

Mest læste