Bodylotions med problematisk kemi

Populære bodylotions indeholder stoffer, der kan være skadelige for miljø og sundhed. Det viser en undersøgelse fra Informationscenter for Miljø og Sundhed, der ikke kan anbefale nogen af de testede produkter.

Informationscenter for Miljø og Sundhed (IMS) har testet ni populære bodylotions på det danske marked for miljø- og sundhedsproblematiske stoffer. Ingen af de testede produkter kom igennem nåleøjet, og derfor kan centeret ikke anbefale nogen af dem. Dog var et enkelt produkt, Matas' Bodylotion collagen, lige ved at slippe igennem, da det alene indeholder uspecificeret parfume, som eneste problematiske stof - og er derfor næstbedste valg.

>>Men vi kan ikke anbefale nogen af de testede produkter, da ingen er helt fri for de problematiske stoffer, vi har kigget efter. Hvis man vil være ekstra forsigtig, kan man gå efter uparfumerede produkter med miljømærket Svanen<<, siger Rikke Bille, testkoordinator hos IMS, til Politiken.dk, der har offentliggjort testen.

IMS har gennemgået produkternes indholdsdeklarationer for stoffer, der kan belaste miljøet eller sundheden. Fx stoffer, der kan fremkalde allergi, er giftige for vandmiljøet, eller som mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Risiko for allergi

Der er risiko for at udvikle kontaktallergi, hvis man bruger produkter med parfume. Ni ud af ti produkter i testen indeholdt parfume. Heraf indeholdt seks produkter et eller flere af 26 deklarationspligtige parfumestoffer, som er kendt for at fremkalde allergi.

IMS har anmeldt produktet Rose Hand & Body cream fra The Organic Pharmacy til Miljøstyrelsen. Produktet indeholder nemlig det deklarationspligtige parfumestof geraniol, men parfume optræder ikke i deklarationen.

Hormonforstyrrende parabener

Seks ud af ti produkter indeholdt parabener, som er kemiske stoffer, der anvendes som konserveringsmiddel. Parabenerne kan dog have hormonforstyrrende effekt, og de bliver derfor fremover forbudt i svanemærkede produkter.

Miljøet påvirkes også

Miljøet kan også blive påvirket af, at vi bruger bodylotions, der indeholder miljøfremmede stoffer. Seks af de testede produkter indeholdt stoffer, som er problematiske for vandmiljøet, fx cyclopentasiloxan, som er svært nedbrydeligt og ophobes i naturen. Stoffet er desuden hormonforstyrrende.

Tjek din bodylotion

Du kan selv teste din egen bodylotion ved at tjekke deklarationen for miljø- og sundhedsproblematiske stoffer. Brug denne liste, der er baseret på IMS' anbefalinger.

Kilde

IMS' test af bodylotions

Se også

Liste med de testede produkter 

 

 

 

Læses lige nu

Mest læste