Bynkepollen er i luften nu

Bynken har fået sommerfornemmelser på trods af regn og skyer. Det betyder, at bynkepollen hærger før tid.

Til glæder for græsallergikerne er græspollensæsonen ved at aftage. Men nu er sæsonen for pollen fra bynkeplanter begyndt, og det endda tidligere end forventet.

Intensiteten af bynkepollen er helt afhængig af vejret. Varme og sol giver mange pollen, mens regn og kulde giver få pollen. Men antallet er ikke afgørende for allergikere.

>>Man skal ikke lade sig snyde af, at pollentallet for bynke ser lavt ud. Der skal ikke mere end 10 pollen til, før en person med bynkeallergi får symptomer<<, siger Janne Sommer, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Forbundet, til Jyllandspostens forbrugerportal www.fpn.dk.

Allergi - en landeplage 

Op mod en million danskere har pollenallergi. De mest almindelige allergier er birk- og græspollenallergi. Desværre har mange græs- og birkepollenallergikere også bynkeallergi, så de får altså forlænget deres plage, nu hvor bynken blomstrer. De almindelige reaktioner er røde og kløende øjne, snue, nys og træthed.

Hvad er bynkepollen?

De fleste bynkepollen i Danmark stammer fra gråbynke, der er en udbredt ukrudtsplante og er en af de få kurvblomster, der er vindbestøvet.

En gråbynkeplante danner omkring 50.000 små uanselige blomster. Når pollen bliver frigjort, ligger det i små bunker ovenpå blomsterne. Her tørrer de og bliver efterhånden spredt med vinden.

Selvom bynke er en almindelig plante i Danmark, bliver pollentallet sjældent højt. I pollenmålingerne ses bynkepollen særligt fra tidlig morgen til sidst på eftermiddagen.

Krydsreaktioner ved bynkeallergi

Enkelte personer med allergi over for bynkepollen kan få allergiske symptomer, hvis de kommer i kontakt med andre kurvblomster fx mælkebøtter og margueritter. Det hører dog til sjældenhederne.Det er langt mere almindeligt at krydsreagerer med bestemte fødevarer end med pollen fra andre kurvblomster. Her skal bynkeallergikere være opmærksom på eksempelvis melon, banan, knoldselleri, gulerødder, grøn peber, persille og salat.

Hvad kan du selv gøre?

  • dagens pollental og dagens pollenvarsling direkte i din indbakke. Det kan hjælpe dig med at planlægge udendørsaktiviteter og justere eventuel medicin efter anvisning fra din læge.
  • Undgå eller begræns udendørsaktiviteter såsom idræt, hvis du får svære symptomer. 
  • Mindsk pollen i øjnene ved at bruge solbriller eller cykelbriller.
  • Hold bilens døre, soltag og vinduer lukket.
  • Installer eventuelt et pollenfilter i bilens ventilationsanlæg.
  • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.

Læs mere

 

Kilde: Astma-Allergi Forbundet , DMI og Jyllandspostens forbrugerportal www.fpn.dk

Læses lige nu

Mest læste