Flere børn får astmatisk bronkitis om vinteren

Det er højsæson for forkølelse, og snot og slim bliver hverdag for mange. Men for 20-30 procent af alle små børn betyder det kolde vejr også, at de udvikler astmatisk bronkitis.

Det mærker særligt sygehusenes børneafdelinger. Her i vinterperioden er der dobbelt så mange indlæggelser af børn. Hovedparten af dem lider af astmatisk bronkitis, hvilket lyder som en spruttende kaffemaskine, der trænger til at blive afkalket.

De små er hårdest ramt

Sygdommen optræder primært hos børn i 0-4 års alderen. Hvert tredje barn under tre år får mindst ét tilfælde af astmatisk bronkitis i forbindelse med en almindelig forkølelse. Men de fleste vokser fra sygdomme igen de er fyldt 4-5 år, oplyser Helle Kvarnstrøm, sygeplejerske i Astma Allergi Forbundet i Forbundets nyhedsbrev 11. november 2008. De fleste børn med astmatisk bronkitis vokser altså fra sygdommen, inden de begynder i skole, men hos nogle forsætter den som astma.

Søg læge

At have et barn med astmatisk bronkitis kan gøre vinteren til en udfordring - både for barn og resten af familien. Hvis du er i tvivl om vinterforkølelsen har sat sig som astmatisk bronkitis, så søg hurtigst muligt læge.

En del børn vil have behov for at få medicin i en kortere eller længere periode for at dæmpe den astmatiske bronkitis. Her er det vigtigt, at du er i tæt kontakt med lægen, så mængden af medicin kan justeres efter barnets behov, slutter Helle Kvarnstrøm.

Hvæs og host

Astmatisk bronkitis er karakteriseret ved hvæsende eller pibende vejrtrækning, åndenød og hoste. Det skyldes en midlertidig forsnævring af luftvejene, som kan være udløst af infektion, allergi, anstrengelse, vejrforholdene, passiv rygning eller anden luftforurening. Hos børn under 2 år er luftvejene i forvejen snævre, og ved infektion i bronkierne bliver de på grund af betændelsesreaktionerne endnu snævrere. Det betyder, at vejrtrækningen får samme præg som ved astma.

Læs mere om astmatisk bronkitis

Kontakt evt. Astmalinjen eller Astma-Allergi Forbundet

Kilder

  • Astma-Allergi Forbundet
  • Statens Institut for Folkesundhed: Ekholm O., Kjøller M., Davidsen M. et al. (Red.) Sundhed og sygelighed i Danmark 2005 og udviklingen siden 1987. Statens Institut for Folkesundhed, København, 2006

Læses lige nu

Mest læste