Har du svært ved at huske din p-pille?

Hvis svaret er ja – så kan en ny lavdosis p-pille måske hjælpe dig. Med den nye p-pille skal du nemlig tage pillen hver dag og ikke tælle p-pillefrie dage.

Glemmer du ofte at tage din p-pille til tiden, har du humørsvingninger og døjer du med bumser op til menstruationen, så er der måske hjælp at hente. Med den nye lavdosis p-pille Yaz behøver man nemlig ikke længere at holde p-pillefrie dage, oplyser producenten Bayer Schering Pharma i en pressemeddelelse. 

Slut med at glemme pillerne
Den nye p-pille består nemlig af 24 aktive tabletter og 4 placebotabletter. Derfor undgår kvinden at holde de 7 p-pillefrie dage, som man normalt gør ved de fleste p-pillepakninger på 21 tabletter.

>>Man holder simpelthen ikke pause i menstruationsperioden, men tager piller uden aktivt stof, og fortsætter direkte med en ny pakke tabletter, når den gamle er brugt op. Det gør det lettere at huske at tage pillerne korrekt, og selvom man kommer til at glemme at tage de tre første piller i en pakke burde sikkerheden for at undgå graviditet være den samme<<, forklarer speciallæge i gynækologi og obstetrik, Christine Felding til Dagens Sundhed med henvisning til, at det er alfa og omega at undgå uønsket graviditet.

Men Jeppe Hald, koordinator for Sexlinien for Unge, ved ikke om den nye p-pille medvirker til færre uønskede graviditeter.

>>Hvis man er vant til at børste tænder hver dag, så husker man det som regel også. Sådan kan det også være med p-pillen. Men unge glemmer pillen af mange forskellige grunde, så det er svært at vurdere, om den nye pille vil forhindre flere uønskede graviditeter<<, siger Jeppe Hald til Dagens Sundhed. Samtidig med at han giver udtryk for, at det er positivt, at pigerne ikke skal holde p-pillefrie perioder med den nye p-pille.

>>Jeg får flere henvendelser fra unge piger, som tror de kan blive gravide i den p-pillefrie periode, når de tager traditionelle p-piller. Med den nye p-pille tror jeg, at de får en større følelse af beskyttelse<<, fortæller Jeppe Hald. >>Og jeg håber derfor, at den nye lavdosis p-pille kan mindske brugen af uhensigtsmæssige midler som fx nødprævention<<, fortsætter han.

God mod huden og humøret

Yaz p-pillen er allerede godkendt til behandling af PMS og akne i USA. P-pillen giver nemlig et mere jævnt hormonniveau gennem hele måneden, hvilket er en fordel for kvinder, der lider af præmenstruelt syndrom (PMS) og uren hud op til menstruationen.

>>Det større antal aktive p-piller i YAZ-pakningen skaber et mere stabilt hormonniveau gennem hele menstruationscyklussen, som kan være til gavn for kvinden selv og ikke mindst hendes omgivelser<<, siger speciallægen Christine Felding.

Yaz og Yasminelle er i familie med Yasmin.

Både Yas og Yasminelle er de eneste p-piller som indeholder hormonet Drospirenon, som er anti-mandlige kønshormoner, som fx er godt mod bumser”, fortsætter hun. Vælg den prævention som passer dig Ifølge gynækologen er det individuelt, hvilken p-pille og prævention, som passer bedst til den enkelte kvinde. >>Der er andre lavdoserede p-piller på markedet, som fx Harmonet, Mercilon, Meloden og NuvaRing, som alle er glimrende. Man må somme tider prøve sig lidt frem - men Yasminfamilien kan tåles af langt de fleste<<, tilføjer hun. Men hun hentyder til, at det er vigtigt at bruge kondom ved nye partnere for at beskytte sig mod kønssygdomme.

Jeppe Hald mener også, at det er et individuelt valg, hvilken prævention man vælger og synes det er godt, at der er et bredt udvalg af prævention på apotekets hylder.

>>Når de ringer ind til mig, forklarer jeg fordele og ulemper ved de forskellige former for prævention, som findes. Jeg kan også rådgive dem til at prøve en præventionsform frem for en anden. Men i sidste ende er det op til den enkelte kvinde at vælge, hvad de selv synes er bedst for dem og kan tåle<<, siger han.

 

Læses lige nu

Mest læste