Hvor bor du?

Svaret på det spørgsmål har faktisk stor betydning for din sundhed. Har du langt til institutioner og indkøbsmuligheder, så er der nemlig større chance for, at du tager bilen end cyklen, viser ny undersøgelse.

<!---->

Trygge boligområder, tæt på grønne områder og kort afstand til forretninger og institutioner. Det er opskriften på et sundt sted at bo, mener forskere ved Syddansk Universitet. I en ny rapport har de nemlig dokumenteret, at det ikke er helt ligegyldigt, hvor vi bor, hvis vi vil have nem adgang til en sund hverdag med masser af fysisk aktivitet.

Nærmiljø med forretninger og caféer

Netop de små afstande er vigtige. Den nye rapport viser, at personer, der har cykel- eller gåafstande til de daglige gøremål, ofte går dobbelt så mange skridt, som personer der bor i mindre "sunde" kvarterer: "I et "sundt kvarter" skal der være forretninger, caféer og legepladser – ting som vi bruger i vores hverdag, og som giver os lyst og mulighed for at bruge vores nære omgivelser – og helst i en radius på 500 meter fra hvor vi bor," fortæller Gert Nielsen, specialkonsulent ved Syddansk universitet.

Odense mere sund end Odder: byboere bevæger sig mere

De korte afstande mellem arbejde, fritidsaktiviteter og cafémiljø i byerne betyder, at bor du i en by som Odense, København eller Aarhus, så er det meget muligt, at du er langt mere fysisk aktiv i dagligdagen, end boede du på landet. På landet har man nemlig ofte længere til skole og arbejde, og butikkerne er ofte samlet i indkøbscentre, som man skal køre til i bil over lange afstande.

Legepladser gør os sunde

I en tid hvor de fleste har et stillesiddende arbejde, er det vigtigt, at der er gode muligheder for at bevæge sig i fritiden, anbefaler Gert Nielsen: "Det er vigtigt, at der er adgang til såkaldte ”play-spots”, hvor både børn og voksne kan lave
aktiviteter sammen. Der skal være noget hyggeligt, noget der gør, at man opholder sig der lidt længere, det kan være fx en skøjtebane, bænke og bålsteder i parken, eller en petanque-bane til de voksne på den lokale legeplads."
  

Byplanlæggere kan påvirke sundheden

I det 19. og 20. århundrede var det indførslen af kloakering og rør til rent drikkevand, der var en revolution i bekæmpelsen af hygiejne- og infektionssygdomme. I dag er det mangel på motion og bevægelse i hverdagen, som er det store sundhedsproblem, mener Gert Nielsen. Derfor spiller byplanlæggere og boligpolitikere en vigtig rolle i at sikre, at boligområder blandes med indkøbsmuligheder og ”playspots”, så det bliver nemmere at få fysisk aktivitet ind i danskernes travle hverdag. Og ifølge rapporten kan det kan være med til at forebygge livsstilssygdomme som hjertekarlidelser og sukkersyge.
  
Den nye rapport bygger på en lang række af undersøgelser af sammenhængen mellem fysisk aktivitet, psykisk og fysisk sundhed og nærmiljø. Du kan downloade rapporten om bymiljø og sundhed på Helses hjemmeside.


Få gode idéer til, hvordan du får mere motion ind i dagligdagen her

Kilder

  • "De bolignære områders betydning for sundhed", rapport udarbejdet af Jens Troelsen, Kirsten Kaya Roessler, Gert Nielsen og Mette Toftager, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.
  • "Lys, luft og bevægelighed. Anbefalinger til sund byplanlægning", pjece udarbejdet af
    Helse og Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

Læses lige nu

Mest læste