Overlev weekendens varme

Tørt med en del sol og dagtemperaturer mellem 25 og 30 grader. Sådan lyder vejrmeldingen for weekenden. Høje temperaturer kan i værste fald give hedeslag...

Alle kan blive ramt af væskemangel (dehydrering) og i værste fald få et hedeslag i varmen. Hedeslag er livsfarligt. Det opstår, når kroppen bliver overophedet, fordi den i varme omgivelser ikke kan komme af med sin overskydende varme. Den vigtigste årsag til hedeslag er væskemangel ofte kombineret med tab af salt.

Nogle er i særlig risiko for dehydrering og hedeslag. Læs mere efter rådene.

Sørg for at få tilstrækkelig væske

Skal du tisse sjældnere end normalt, er urinmængden lille og stærk gul og koncentreret, skal du drikke noget mere. Undgå drikkevarer, der indeholder koffein, alkohol eller meget sukker. Undgå også meget kolde drikke.

Sørg for at spise lidt ekstra salt

Salt udskilles med sved, især hvis du sveder meget. Sørg her for at få lidt salt, fx ved at spise chips.

Undgå solforbrænding

Ophold dig ikke direkte i solen mellem kl. 12 og 15. Undgå solforbrænding – læs mere om solbeskyttelse. Brug solcreme, hat samt let, lyst, løstsiddende tøj. Brug især hat, hvis du har ikke så meget hår på hovedet.

Undgå overanstrengelse

Undgå hårdt fysisk arbejde og anden kraftig fysisk aktivitet.

Undgå varmt tøj

Bær ikke varmt tøj, og tøj, der går det svært for kroppen at ånde. Specielt småbørn, ældre og svagelige må ikke have varmt tøj på.

Sørg for et så køligt indeklima

Træk gardiner el. lign. for vinduer med stort solindfald. Brug vidt muligt klimaanlæg indenfor. Undgå at bruge komfur, ovn og andre varmekilder. Tag evt. et koldt brusebad. Søg til kølige opholdssteder en del af dagen.

Efterlad ikke nogen i en parkeret bil

Ingen skal efterlades i en lukket parkeret bil. Særligt spædbørn, småbørn og ældre. Heller ikke kæledyr.

Personer i særlig risiko

Nogle er i særlig risiko for at dehydrere og få hedeslag. Vær derfor ekstra opmærksomhed på dem - sørg især for, at de får tilstrækkeligt at drikke og ikke får det for varmt.

  • Spædbørn og børn op til fire års alderen. Sørg især for, at barnet ikke har det for varmt under søvn. Giv barnet tilstrækkelig med væske, når det er vågent.
  • Ældre og svagelige føler ikke altid tørst, selvom de mangler væske. Sørg for, at vedkommende får tilstrækkeligt at drikke.
  • Overvægtige holder typisk på mere kropsvarme end normalvægtige.
  • Personer, der overanstrenger sig ved arbejde eller motion i varme fugtige omgivelser.
  • Gravide.
  • Personer med hjerte- /kar- og lungelidelser.
  • Personer der får visse typer medicin med såkaldt antikolinerg virkning er særlig udsatte, da svedproduktionen hæmmes.. Vær også forsigtig ved behandling med betablokkere, som hæmmer hudens gennemblødning, og vanddrivende midler (diuretika), som fremmer dehydrering.

Læs mere om forebyggelse og behandling af hedeslag

Læs også
Sundhedsstyrelsens Gode råd i varmen (kilde)

 

Læses lige nu

Mest læste