Peeling uden problemer

Engang imellem har huden brug for ekstra "motion" for at se sund og frisk ud. Derfor kan det være en god ide at bruge en peeling en gang af og til. Ny test af skrubbecremer viser dog, at det kan være svært at finde en variant, der tager hensyn til miljø og sundhed. Ingen af de testede produkter bliver anbefalet af Informationscenter for Miljø og Sundhed. Men du kan lave din egen peeling og undgå skadelige stoffer.

Informationscenter for Miljø og Sundhed (IMS) har testet ti peelingprodukter på det danske marked for miljø- og sundhedsproblematiske indholdsstoffer. Resultatet af undersøgelsen er, at ingen produkter bliver anbefalet. Det produkt, der er tættest på at blive testvinder, er Matas' Bodyscrub Collagen. Men produkter falder på, at det indeholder parfume, som er en af de hyppigste årsager til kontaktallergi. I testen er desuden produkter fra Biotherm, Clinique, Lancôme, Lavera, L`Oreal, Nivea, The Body Shop, The Organic Pharmacy og Vichy.

Skrub for miljø og sundhed

Efter brug af peeling eller skrubbecreme, som de også kaldes, bliver resterne af produktet skyllet ud i afløbet og derfra ud i vandmiljøet. Det er årsagen til, at IMS fraråder produkter, som indeholder ingredienser som fx EDTA og Laureth-7, der skader miljøet. Måske er det miljøet ikke lige det første, du tænker på, når du skal vælge et peelingprodukt, men du kan også risikere at få fingrene i en variant, der indeholder allergifremkaldende stoffer eller stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Lav din peeling selv

IMS anbefaler, at du laver din egen peeling, så du undgår de problematiske indholdsstoffer. Det er samtidig den billigste variant, da du ifølge IMS blot skal bruge groft køkkensalt. Rikke Bille, som er testkoordinator udtaler i informationscenterets nyhed:

>>Et godt alternativ hvis man gerne vil undgå de problematiske stoffer er en hjemmelavet scrub. Brug groft køkkensalt evt. med lidt olie eller svanemærket bodyshampoo i. Det er desuden billigere og fungerer fint<<.

Dagens Sundhed anbefaler dog, at du er påpasselig med at bruge groft køkkensalt, da det er meget grovkornet, og du kan risikere at skade huden. Brug i stedet fint salt med olie, hvis du vil peele kroppen eller havregryn med ymer, hvis det er til ansigtet.

Hvad kan du selv gøre

Har du allerede et peeling produkt derhjemme, kan du tjekke indholdsstofferne på indholdsdeklarationen. Se efter følgende stoffer:

  • Parfume, da det kan være årsag til allergi. Vær især opmærksom på 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer. Husk at æteriske olier og andre planteudtræk også kan indeholde duftstoffer, som kan give allergi.
  • Allergifremkaldende konserveringsstoffer. Se efter: formaldehyd, formaldehydfrigører (benxylhemiformal, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane, diazolidinyl urea, DMDM-hydantion, imidazolidinyl urea, methamine, paraformaldehyd, sodium hydroxymethylglycinate, quaternium-15), iodopropynylbutylcarbamat (IPBC) og kathon (isothiazolinoner). Læs mere hos Videncenter for Allergi.
  • Parabener - særligt butylparaben, isobutylparaben, propylparaben og isopropylparaben. De mistænkes for at være hormonforstyrrende.
  • Lav evt. din egen peeling af havregryn og ymer, hvis den skal bruges i ansigtet og af fint salt med olivenolie, hvis den er til kroppen. Masser i 5-10 minutter. Pas på med at skrubbe for hårdt, så du ikke skader på huden. Vask af med lunkent vand.
  • Brug evt. hamphandske på kroppen i stedet for en peelingcreme.

Læs også

Kilder

Informationscenter for Miljø og Sundhed 

Læses lige nu

Mest læste