Alkohol får dig til at spise mere usundt

Personer der drikker mere alkohol, spiser også mere usundt end personer, der drikker mindre. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Ny undersøgelse peger på, at jo mere vi drikker, jo mere usundt spiser vi. Og det er uanset om vi drikker meget på en gang, eller om alkoholindtaget spredes ud over flere dage.

Undersøgelsens konklusioner er baseret på, at 3.151 voksne har rapporteret deres kostindtag og alkoholforbrug i den Nationale Kostundersøgelse.

Sammenhængen mellem alkoholindtag og usund mad er målt ud fra kostens indhold af mættet fedt og kostfibre, og resultaterne er især tydelige hos mændene. 

De mænd der spiser usundest, drikker i snit mere end to genstande om dagen, og kvinderne drikker mere end genstand om dagen.

De offentlige anbefalinger om alkohol

I Danmark er der to forskellige anbefalinger for indtag af alkohol. Sundhedsstyrelsens officielle genstandsgrænser, som lyder på 21 genstande for mænd for mænd og 14 genstande for ikke-gravide kvinder om ugen. Disse anbefalinger er sat ud fra, hvornår et alkoholindtag risikerer at føre til øget dødelighed.

Den anden anbefaling er fra De Nordiske Næringsstofanbefalinger fra 2004, som er sat med henblik på at danne grundlag for en generelt god sundhedstilstand i befolkningen og for at forebygge kostrelaterede sygdomme, som fx. overvægt, diabetes.

De Nordiske Næringsstifanbefalinger anbefaler, at vores kost højest indeholder 20 gr.alkohol pr. dag for mænd og 10 gr. for kvinder. Det svarer til knap to genstande for mænd og knap en genstand for kvinder om dagen.

Undersøgelsens resultater viser, at den gruppe der spiser den sundeste mad, har et forbrug af alkohol, som er i overensstemmelse med De Nordiske Næringsstofanbefalingers maksimale anbefalinger. Det vil altså sige knap to genstande for mænd og en for kvinder om dagen.

Derimod er der ca. 40 procent af den voksne danske befolkning, som drikker mere end, hvad de nordiske næringsstofanbefalinger maksimalt anbefaler. 1,5 millioner danskere overskrider således, hvad der er foreneligt med sund kost, der forebygger livsstilssygdomme.

Mere om alkohol og mad

En engelsk undersøgelse fra 2004 viser, at et højt indtag af alkohol sandsynligvis stimulerer appetitten og påvirker os til at spise mere fedt og mere saltholdige fødevarer.

Alkohol kan betragtes som tomme kalorier, det vil sige at det giver os energi med kun meget få næringsstoffer. Det er det samme, som gør sig gældende for sukker og meget sukkerholdige fødevarer eller drikkevarer. Når vi spiser og drikker færre "tomme kalorier", vil vores kost blive sundere.

Læs mere

Din krop og alkohol

Hvad er en genstand

Hvad er sandt og hvad er skrøner om alkohol


Kilder: www.food.dtu.dk, Ugeskrift for Lægernr. 9. 2009

 

Læses lige nu

Mest læste