Dagens ildsjæl - mød Rikke Godthjælp

Dagens Sundhed sætter fokus på ildsjæle inden for sundhed. Vi tegner portrætter af kvinder, der brænder for sundhed og som har stor succes med at udleve deres passion. Det første møde er med Rikke Godthjælp.

Rikke Godthjælp har sin egen klinik i hjertet af København. Rikkes passion er at hjælpe andre mennesker med diverse sundhedsproblemer gennem akupunktur, zoneterapi og posturologi.

I mange år troede Rikke Godthjælp, at hun skulle være koreograf. Dengang var dans hendes passion og hverdagen bestod af træning, træning og atter træning.

Hvorfor blev alternativ behandling din levevej?

"Jeg har altid brugt min krop fysisk. Jeg gik til karate i mange år, indtil jeg opdagede dansen, og det blev min passion. Jeg var med i forestillinger, underviste og trænede hele dagen lang. Da jeg blev gravid med min anden søn, fik jeg begyndende bækkenløsning, og det hæmmede mine muligheder for at fortsætte i faget. Jeg brugte et par år på at være fortvivlet - jeg kiggede op i himlen og spurgte "Gud giv mig dog et svar - hvad skal jeg lave nu"? Så en dag da jeg sad og læste avisen, var der en invitation til informationsaften på en zoneterapeutskole. Jeg havde flere gange tidligere i mit liv overvejet at blive afspændingspædagog, fysioterapeut, akupunktør eller zoneterapeut, men tænkte samtidig: "Åh, andre folks problemer - har jeg ikke nok i mine egne?" Men så tænkte jeg også, at nu skulle jeg være åben og ikke fordømme, før jeg havde sat mig ind i, hvad faget havde at byde på. Og det endte med at blive en fantastisk aha-oplevelse for mig, så to dage efter startede jeg på uddannelsen som zoneterapeut", siger Rikke Godthjælp.  

Hvorfor både zoneterapi, akupunktur og posturologi?

"Den skole jeg gik på, blev der både undervist i zoneterapi og akupunktur. Zoneterapi og akupunktur er to vidt forskellige behandlingsformer, som dog har samme udgangspunkt - at balancere kroppen, så den kan helbrede sig selv. Men de behandlingsformer er samtidigt meget forskellige. Jeg synes, at akupunkturen kan være mere præcis og ofte virker hurtigere. Men det er ikke alle der bryder sig om nåle, og derfor supplerer zoneterapi og akupunktur hinanden rigtig godt".

"I mit forløb med at lære akupunktur var jeg i praktik hos en akupunktør, som også udførte posturologi og øreakupunktur. Jeg så hurtigt, hvordan kombinationen af disse behandlingsformer kunne udrette noget og i hvilket tempo. Det er som at tage syvmilesko på, når det kommer til behandling. Så jeg blev hurtigt interesseret i at have flere redskaber for at kunne nå dybere og have flere muligheder for at komme rundt om en sygdom eller et problem. At komme i dybden er noget jeg sætter pris på, det er i hvert fald derfor jeg kombinerer flere typer behandlinger. Mit mål er at behandle årsagen og ikke kun symptomerne, og med flere redskaber er jeg bedre rustet.".

Hvor stammer din passion for alternativ behandling fra?

"Inde for mange felter af den vestlige medicin fikser vi symptomet og undlader at se efter årsagen. Jeg mener, det er vigtigt at se hele mennesket og have tid til at gå dybere. At gøre mere end blot at kradse lidt i overfladen, om jeg så må sige. Det går tit for hurtigt i det offentlige, efter min mening, og lægerne kikker mere ned i deres journal end på patienten. De lytter til deres prøveresultater og glemmer personen. Jeg mener, at det vi kalder alternativ behandling eller komplementær behandling netop giver plads til dette, og det tiltaler mig".

Hvad er du allermest stolt af i på arbejdet?

"Når jeg har hjulpet et menneske videre i livet. Lidelser i kroppen er tit et råb fra kroppen om behov for ændring i tingenes tilstand, og den måde vi har valgt at leve på. Derfor bruger jeg også meget energi på at holde mig opdateret og blive bedre inden for mit fag.

Hvordan udvikler du dig inden for dit fag?

"Det gør jeg ved at få input fra andre mennesker, og jeg tager på kurser i både indland og udland.  Kurser, input fra kolleger og det at udveksle erfaringer, synes jeg er meget vigtigt, når nu jeg har et arbejde, hvor jeg tit går og arbejder alene og ikke får reflekteret med en kollega. Og så bliver man jo aldrig færdig med at lære. Der er altid noget jeg kan udvikle og forfine, så jeg kan hjælpe flere og gøre det mere effektivt. Eksempelvis inden for Posturologi og Fransk øreakupunktur, som er to forholdsvis nye videnskaber. Her sker der en masse, så der er meget mere at hente der".

Hvorfor selvstændig praksis?

"Jeg elsker frihed til at skabe og ikke mindst bestemme rytmen i mit eget liv! Selvstændig praksis passer derfor perfekt til mig".

Hvad er vigtigst for dig i dit liv?

"Det allervigtigste for mig, er at leve i balance med mine omgivelser - mine børn, min mand og min virksomhed. Jeg elsker min familie og jeg elsker mit job - det jo mit liv!"

Hvad laver du, når du ikke arbejder?

"Jeg har travlt - ligesom alle andre mennesker - med børn og arbejde. Så jeg laver mad og køber ind og alt det, der får hjulene til at dreje rundt i en familie. Jeg sætter også tid af til at lade batterierne op både med familie og uden. Jeg mediterer og får sommetider selv en behandling".

Hvad gør du, når du skal forkæle dig selv?

"Forkælelse er for mig en spa-tur med veninder, en biograftur eller cykeltur i skoven med mine drenge. Men det er også at sidde på min altan og mærke solen i mit ansigt. Og så nyder jeg, når jeg laver mad med mine sønner, læser en god bog og bruger en formiddag på at gå en tur med min mand og får set ham i øjnene uden forstyrrelser".

Læs mere om Rikke Godthjælp

Læses lige nu

Mest læste