Færre danskere dør af kræft

Kræftdødeligheden i Danmark er faldet de sidste fem år. Men der er stadig flere, som dør af kræft i Danmark sammenlignet med Norge og Sverige. Det viser ny rapport fra regeringen, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge regeringens statusrapport Kræftplan 2 fremgår det, at antallet af danskere som dør af kræft er faldet med omkring 6 procent. Fra 1996 til 2001 døde nemlig 291 ud af 100.000 danskere af kræft om året, mens dødsraten i perioden 2002 - 2007 er faldet til 274 pr. 100.000 om året.

Kræftens Bekæmpelse er glade for den positive udvikling. ”Der er ingen tvivl om, at vi har fået taget fat i de rigtige ting for at komme højere op. Men der mangler stadig en række skridt for at komme i mål”, siger formand for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen på deres hjemmeside.

Bagud i forhold til Sverige og Norge
Men selvom antallet af kræfttilfælde er faldet lidt i Danmark, er der stadig lang vej at hente i forhold til Sverige og Norge, hvor tallene også går i en positiv retning. I Danmark dør eksempelvis 33 procent flere mænd og 25 procent flere kvinder per 100.000 indbyggere set i forhold til  Sverige. Sammenlignet med Norge dør 22 procent flere mænd og 30 procent flere kvinder af kræft i Danmark, fremgår det af rapporten.

”Derfor er det meget vigtigt, at vi fortsat holder fokus, så de planlagte forbedringer bliver gennemført fuldt ud. Man skal jo huske, at effekten af de forbedringer, vi laver i dag, først ses i dødsstatistikkerne om 3 – 5 år, og vi er ikke tilfredse før end vi ser sort på hvidt, at vi er blandt de bedste”, forklarer Frede Olesen til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Hvad kan du selv gøre for at forebygge kræft

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du skal:

  • Lade være med at ryge - rygning af årsag til størstedelen af kræft.
  • Undgå at blive overvægtig - Overvægt er den næststørste risiko for at udvikle kræft
  • Dyrke motion og være fysisk aktiv dagligt - Flere undersøgelser viser, at fysisk aktivitet kan være med til at forebygge kræft
  • Spise sundt, groft og varieret – Spis fuldkornsprodukter og 600 gram frugt og grønt hver dag.
  • Begræns dit alkoholdforbrug – Mænd bør ikke drikke mere end to genstande om dagen, og kvinder bør ikke drikke mere end én genstand om dagen.
  • Undgå for meget solbadning og solarier - Solens ultraviolette stråler kan give kræft i huden, så husk at beskytte din hud mod solens stråler.
  • Undgå kræftfremkladende stoffer -Der findes kræftfremkaldende stoffer i vores miljø – følg reglerne og anbefalingerne herom
  • Deltag i screening - Jo tidligere du opdager en kræftsygdom, jo større chance er der for at overleve sygdommen. Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse at du deltager i screening, hvis du har mistanke om kræft.

 

Læses lige nu

Mest læste