Pas på din hud og beskyt dig mod solen

Sommeren står for døren, og tusindvis af danskere valfarter sydpå, hvor feriesolen brænder stærkere. EU kommissionen giver nu gode råd om, hvordan du bedre beskytter dig mod solens stråler.

Solcreme beskytter dig både mod at få solskoldninger samt mod at udvikle hudkræft. Gå efter produkter, som beskytter både mod UV-A og UV-B stråler, da begge typer er skadelige, hvis du får for meget.

UV-A strålernes effekt

UV-A strålerne er ansvarlige for, at din hud ældes hurtigere. Derudover har de effekt på immunforsvaret og endelig bidrager de desværre også til risikoen for hudkræft.

UV-B strålernes effekt

UV-B strålerne er den type stråling, som er hovedårsagen til, at du bliver forbrændt på en god soldag. De bidrager også til, at risikoen for hudkræft stiger, når du udsættes for solens stråler.

Mærkning skal guide forbrugerne

Tidligere var det svært for forbrugerne at gennemskue, om en solcreme beskyttede mod den ene eller anden type stråling. Men i september 2006 udstedte EU kommissionen anbefalinger om at benytte simple beskrivelse af graden af beskyttelse, såsom: ”lav”, ”medium”. ”høj” og ”meget høj” samt et standardiseret logo for UV-A beskyttelse.

uva_logo.jpg

 

 

 

 

 

Nye produkter, 2009

Forbrugerne skal være opmærksomme på, at solcremeprodukterne, som kommer på markedet i 2009 har forbedret mærkning med tydeligere information siden sommeren 2007.

Solbeskyttelsesfaktoren ”SPF”

SPF er en skala, der fortæller dig om styrken, hvormed solcremen beskytter din hud mod ”solforbrænding”, dvs. primært UV-B strålerne. SPF over 50 beskytter praktisk taget ikke yderligere mod solskoldning eller UV-B strålerne. Derimod kan en solcreme med SPF faktor på 15-25 beskytte en person med normal hud mod solskoldning, hvis cremen påføres korrekt.

Der findes ingen 100 % beskyttelse

Solcreme kan ikke beskytte din hud 100 % mod solens stråler. Det gælder også de produkter, som påstår at være en ”sun-blocker”. Den slags påstande på solcremer er ikke velsete hos EU kommissionen.

Læs mere om UV indekset og solbeskyttelse på Dagens sundhed.

Kilder

www.europa.eu

Læses lige nu

Mest læste