Solarier giver større risiko for kræft end hidtil antaget

Risikoen for at udvikle modermærkekræft stiger med 75 %, hvis man bruger solarier inden 30 års alderen, lyder det i en ny rapport fra WHO.

I juni måned samlede WHO’s ’International Agency for Research Cancer (IARC) 20 internationale forskere fra hele verden for at revurdere kræftrisikoen ved forskellige typer stråling. Forskernes analyser er nu offentliggjort i rapporten ’Sundbeds and UV radiation’.

Solarier blandt de mest kræftfremkaldende elementer

En af rapportens hovedkonklusioner er, at solarier nu er kommet i kategori 1 over de mest kræftfremkaldende elementer – i samme kategori som cigaretter, arsenik og asbest. Hermed er solarier nu gået fra at være ’tilsyneladende kræftfremkaldende’ til at være ’kræftfremkaldende’.

Solarier kan give modermærkekræft

Risikoen for at udvikle modermærkekræft (malignt melanom) stiger med 75 %, hvis man bruger solarier inden man er fyldt 30 år, viser forskernes analyser af over 20 epidemiologiske studier. Derudover er der også omfattende videnskabelig dokumentation for en øget risiko med modermærkekræft i øjet forbundet med brug af solarier.
Flere dyreforsøg understøtter disse konklusioner og viser at UV-bestråling (UVA, UVB og UVC) er kræftfremkaldende for mennesker. For eksempel findes der UVA solarier, som er 10-15 gange mere intensive end middagssolen ved Middelhavet, oplyser Svensk Dermatologisk Selskab på deres hjemmeside.

Drop solarierne

Den seneste kræftforskning underbygger hermed WHO’s nuværende anbefalinger om at undgå sollamper og solarier til kosmetisk brug og huske at beskytte sig mod solen generelt.

Forbud mod solarier i flere lande

I flere delstater i USA er solarier blevet forbudt for personer under 16 år og flere lande har indført restriktioner for brug af solarier, således at teenagere skal få tilladelse af deres forældre eller læge. I Danmark arbejder Kræftens Bekæmpelse også på at indføre forbud mod brug af solarier og i første omgang indføre restriktioner i forhold til unges brug af solarier.


Kilde: Lancet Oncology (2009;10 (8):751-2), www.pdf.nu, huddoktor.dk

Læses lige nu

Mest læste