Hortons Hovedpine

Den mest smertefulde hovedpine er Hortons hovedpine. Den kaldes også klyngehovedpine.

Mennesker, der lider af Hortons hovedpine kan opleve smerter i 1-3 måneder af gangen (i ’klynger’ – deraf navnet), ofte med meget voldsomme smerter bag og omkring det ene øje, ledsaget af tåreflod, tilstoppet og rindende næse, hængende øjenlåg og/eller rødt øje.

Smerterne optræder ofte i den samme side af kroppen. Under et anfald af Hortons Hovedpine er man ofte meget urolig, irritabel og forpinet. Patienten vandrer ofte hvileløst rundt, fordi smerterne er så uudholdelige, at han/hun ikke kan ligge stille i sengen. Typisk vågner en person med anfald efter et par timers søvn.

Anfaldene varer fra ½ til 3 timer og optræder typisk på samme tidspunkt på dagen og kan gentage sig flere gange i døgnet. Nogle får anfald op til 8 gange om dagen. Anfaldene lindres ofte af tobaksrygning, kaffe, kulde og masser af frisk luft.

Sygdommen rammer 4-5 gange flere mænd end kvinder og starter ofte i ungdomsårene.  Perioderne med Hortons hovedpine klinger gradvist af uden behandling, men de kan optræde igen måneder eller år efter. Mange patienter får deres anfald på faste tidspunkter og faste årstider.

I alt mener man, at ca. 4-5.000 mennesker i Danmark lider af Hortons hovedpine.

Hvorfor får man Hortons hovedpine?

Årsagerne til klyngehovedpine kendes ikke helt præcist, men man mener, at det kan skyldes en kombination af arvelige forhold, alkoholdindtag (selv meget lidt alkohol) og medicin som Viagra og Nitroglycerin.

Forskere har også påvist, at Hortonpatienter har en øget blodgennemstrømning hos i det område af hjernen, der hedder hypothalamus. Du kan læse mere om den nyeste forskning på hjemmesiden for Dansk Hortons Hovedpineforening .

Behandling

Smerterne er ofte så kortvarige, at de er overståede inden man kommer frem til skadestuen eller til lægen. Eller så voldsomme, at man ikke er i stand til at gå til lægen under anfaldet. Det er derfor endnu ikke muligt at kurere klyngehovedpine. Man prøver ved så præcis en diagnose som muligt at give en effektiv behandling af hvert enkelt hovedpineanfald. Mange patienter har været talrige steder i sundhedssystemet, og har prøvet mange forskellige behandlinger uden held.

De enkelte anfald kan ikke behandles med almindelige hovedpinetabletter. Ilt på maske, indsprøjtning eller brug af næsespray med specifik migrænemedicin er det mest effektive til at lindre det enkelte anfald.

Forebyg med blodtryksmedicin

Man kan bruge en bestemt type blodtrykskontrollerende medicin, som kan mindske eller forhindre anfaldene. Man anbefaler, at patienten tager den forebyggende medicin så hurtigt som muligt i klyngeperioden i en ofte ganske høj dosering. Man kan trappe sig ud af medicinen 2-3 uger efter, at klyngeperioden er ophørt.

Læs mere hos Dansk Horton Hovedpineforening  

Læses lige nu

Mest læste