Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndromet er en forholdsvis hyppig lidelse, hvor håndens nerver kommer i klemme ved håndleddet. Det giver bl.a. føleforstyrrelser og smerter.

Der løber nervebaner gennem armen ned til hånden, og de passerer ved håndleddet gennem en smal tunnel af senevæv. Den kaldes karpaltunnelen. Hvis senerne i håndleddet af en eller anden grund er hævede, kan de klemme på nerverne på dette sted. Symptomerne viser sig ikke i håndleddet, men derimod i fingrene, hvor nervebanerne ender.

Der kan være forskellige grunde til at senerne omkring nervebanerne hæver. Den mest almindelige er overbelastning af armen og håndledet, som fremkalder irritation og hævelse i senerne. Syndromet ses oftest hos gravide og kvinder i overgangsalderen. At gravide kvinder oftere får karpaltunnelsyndrom, skyldes sandsynligvis at der ophobes væske i vævene på grund af de hormonale forandringer. Her skyldes hævelsen altså blot væske, og problemet forsvinder næsten altid igen efter fødslen.

Symptomer

Symptomerne er smerter, sovende fingre eller prikken i fingrene, snurren og nedsat følesans i tommelfinger, pegefinger, langfinger og dele af ringfingeren. Smerterne kan også stråle ud i underarmen. Symptomerne forværres, når man trykker på det omtalte bindevævsbånd i håndleddet. Ofte har man færre kræfter i fingrene end normalt, og det kan være svært at styre finmotorikken. Det kan for eksempel give problemer med at samle småting op eller at bruge værktøj.

Undersøgelser

Man stiller diagnosen udfra forskellige undersøgelser. Blandt andet prøver man at fremkalde symptomerne ved at trykke eller slå let på håndleddet udfor karpaltunnelen. I nogle tilfælde foretager man en EMG-undersøgelse, hvor man undersøger om nerven er klemt eller skadet ved hjælp af eletriske impulser og små elektroder. Det kræver en henvisning til sygehus eller specialist.

Behandling

Lægen vil som regel anbefale aflastning af håndleddet, så presset på nerverne fjernes. I nogle tilfælde kan det være en idé at begrænse håndleddets bevægelighed ved hjælp af tape (en bandage) eller håndledsskinne. I mange tilfælde er det nok at skåne hånden, så overbelastningen af vævene kan falde til ro. Hævelsen behandles med gigtmedicin (NSAID) og eventuelt blokader indeholdende binyrebarkhormon.

Når hævelsen er forsvundet, kan man begynde en genoptræning af håndleddet hos en fysioterapeut. Efterfølgende kan man hjemme fortsætte med forebyggende øvelser. I de tilfælde hvor denne behandling ikke hjælper, kan lidelsen opereres.

Operation

Hvis man er sikker på diagnosen, og symptomerne fortsætter med at være generende, kan en operation være en god løsning. Ved operationen løsner man vævene omkring nerverne, så nerverne ikke mere er under pres. Operationen kan foretages ambulant af en specialist, og kræver kun lokalbedøvelse. Kirurgen lægger et lille snit i håndleddet, og gennem det kan man nå ned til senen, som klemmer på nerverne. Senen spaltes, og giver dermed bedre plads til nerverne. Mange oplever at symptomerne forsvinder umiddelbart efter operationen, mens effekten først kommer efter nogle uger hos andre. De fleste slipper helt af med symptomerne.

Efterbehandling

Efter operationen skal hånden skånes i 3 uger. Den må ikke belastes og særligt ikke med tunge løft eller vrid, men den må gerne bevæges. Forbindingen fjernes efter et par dage, og stingene efter en uge. Som regel forsvinder eventuelle smerter først, mens føleforstyrrelserne kan holde sig lidt længere.

Kilde

www.rygdoktor.dk

Læses lige nu

Mest læste