Modic-forandringer

  35% af alle danskere har haft ondt i ryggen inden for det sidste år. Hos nogle er årsagen smerter i forbindelse med modicforandringer.

For de fleste er det en forbigående gene, men for andre er det smerter, der følger én i mange år. Det er i sådanne tilfælde at smertefulde modicforandringer kan være involveret. 

De fleste ved kun alt for godt, at 'ondt i ryggen' er pokkers svær at blive af med. Mange har utallige gange besøgt kiropraktorer og fysioterapeuter samt lavet øvelser hjemme på stuegulvet, uden at det har hjulpet på smerterne. For 80% af patienter med kroniske rygsmerter, er det ikke muligt at finde ud af hvad smerterne skyldes.

Ny forskning viser, at modic-forandringer kan være årsagen til smerterne hos 20-30% af de patienter, som indtil nu ikke har kunnet få stillet en præcis diagnose. Der er tale om, at forskerne måske har fundet en hel ny sygdom, som kan antages at være en hyppig årsag til ondt i ryggen.

Det er godt nyt både i forhold til at forstå 'ondt i ryggen' og på længere sigt, at finde den rette behandling.

Hvad er modic-forandringer?

Man har hidtil troet, at det var de små revner i ryggens bruskskiver, som mange får med alderen, der forårsager smerterne. De kaldes også discus-degenerationer. Men inden for det sidste år har forskerne, ved hjælp af MR-scanning, fundet frem til, at mange rygpatienter har nogle anatomiske forandringer af rygsøjlen. Forandringerne ses som en form for hvide plamager på scanningen, og det er det, forskerne kalder Modic-forandringer. Modic-forandringer er en form for væske- eller fedtfyldte ophobninger, der opstår i knoglevævet i ryghvirvlerne.

Man ved nu, at op imod 60% af patienterne med discusprolaps får modicforandringer i efterforløbet. Resultatet er ofte langvarige rygsmerter.
 

Hvad er symptomerne?

Mennesker, der lider af modic-forandringer, har ofte langvarige smerter lokaliseret et bestemt sted i ryggen, men det er ikke de såkaldte ischias-smerter. Ischias smerter, er smerter fra ryg strålende ud i benet. Rygsmerterne er ofte konstante og kan derfor også være tilstede om natten. Fysisk aktivitet, herunder rygtræning, forværrer i nogle tilfælde smerterne. Med tiden kan smerterne aftage af sig selv og måske helt forsvinde. Patienter med modic-forandringer har i 90% af tilfældene også smerter i lænden.

10 typiske kendetegn er:

  • Smerter et bestemt sted i ryggen, som regel inde i rygsøjlen (knoglerne)
  • Smerterne er meget ofte konstant tilstede, men kan svinge i styrke i løbet af dagen. 
  • Smerterne er som regel værst om morgenen, men når man kommer i gang og bliver rørt lidt, mindsker de, og på gode dage forsvinder smerterne helt.
  • Smerterne har været tilstede i mindst tre måneder
  • Personen lider ikke af nogen anden kendt specifik rygsygdom, fx knogleskørhed eller hvirvelskred
  • Hvis der samtidig er ischiassmerter (smerter udstrålende fra ryg ned i benet) er rygsmerterne dog de værste.
  • Der kan være natlige smerter
  • Smerterne forværres i nogle tilfælde ved rygtræning og bliver hyppigt værre ved generel belastning af ryggen.
  • Der er måske tale om nye lændesmerter opstået månederne efter en discusprolaps (opereret/ikke-opereret)

 
Hvordan får man behandling?

Det er nu dokumenteret, at antibiotika-behandling hos mange har god effekt. Op imod 60-80% af patienterne, som deltog i et videnskabeligt medicinsk forsøg, havde en god og varig effekt efter tre måneders antibiotika-kur.

Læs mere på www.Modicspecialisten.dk under Forskning og Mere viden.

Almindeligt smertestillende medicin har kun lille virkning. Men ved, at rygtræning tit ikke mindsker smerterne. Det kan faktisk i nogle tilfælde være en god ide, at neddrosle daglige fysiske aktiviteter.

ModicSpecialisten.dk tilbyder professionel udredning, og under hensyn til internationale kriterier og nøje overvejelser kan ModicSpecialisten, når det er aktuelt, tilbyde dig behandling for dine Modic-forandringer. Modicspecialisten er en af de få speciallægeklinikker med faglige erfaringer på et helt nyt sygdomsområde.

Modicspecialisten udbreder viden om helt nye diagnostiske og behandlingsmæssige muligheder på rygområdet og udfører skræddersyede patientforløb med fokus på patienten med Modic-relaterede smerter.

ModicSpecialisten har 10 års forskningserfaring på området og yder altid behandling efter nyeste viden på området.

Læs mere om modicforandringer og behandling på www.Modicspecialisten.dk

Har jeg modic-forandringer?

Test dig selv om du har modic-forandringer på ModicSpecialisten.dk: Test dig selv.

Kilder
Antibiotikabehandling af rygpatienter med Modic-forandringer (engelsk) - Claus Manniche er medforfatter. PubMed Februar 2013.

Sammenhæng mellem bakterieinfektion og Modic-forandringer? (engelsk) - Claus Manniche er medforfatter. PubMed Februar 2013.

Kjær, Per: “Low back pain in relation to lumbar spine abnormalities as identified by magnetic resonance imaging” (2004)

Fagforum for muskoloskeletal fysioterapi

Læses lige nu

Mest læste