Rygproblemer skal foregribes i teenageårene

Mange danskere døjer med ondt i ryggen, men ifølge ny dansk undersøgelse fra Syddansk Universitet, er vores arbejde ikke den primære årsag til rygproblemerne. Fokus skal flyttes til teenagealderen, hvor problemerne opstår, lyder konklusionen.

Forskerne har interviewet en række mennesker på 100 år, og det viste sig, at de stadigvæk havde ondt i ryg og nakke, selvom de ikke har arbejdet i 40 år. De har også undersøgt børn og unge, og her viste det sig, at rygproblemerne stiger kraftigt i teenagealderen. Så det er altså ikke arbejdet, der som sådan er årsagen til, at så mange af os døjer med ondt i ryggen, lyder det fra forskerne. De peger også på, at ergonomiske tiltag, som fx hæve-sænke-borde blot er komfort uden nogen større effekt.

Fokus på unge mennesker

Claus Manniche, professor og ledende overlæge på Rygcenter Fyn, finder undersøgelsen interessant, fordi den som den første viser, at rygproblemer følger mennesker fra ungdom til grav.

”Vi skal derfor nok betragte rygproblemer som et livsvilkår, der ikke med et fingerknips kan behandles væk. Det må også konkluderes, at ikke alle vores rygproblemer stammer fra arbejdslivet, men at en væsentlig del af problemet gives os som "gave" i form af de gener, vi arver fra vores forældre", siger han til Dagens Sundhed.

Claus Manniche er enig i forskerne bag undersøgelsen, idet han vurderer, at man i højere grad end hidtil skal se på forebyggelse af rygproblemer allerede i ungdommen, i stedet for som nu, især at fokusere på forebyggelse hos de midaldrende på jobbet.

Men opgaven er desværre ikke så let, for man ved ikke, hvilke midler der skal anvendes for at forebygge de unges rygproblemer, og man ved heller ikke, om øget fokus på de unges rygge giver risiko for kunstigt at sygeliggøre dem, så problemerne bliver endnu større. Risikoen for en sådan negativ forebyggelseseffekt er set i andre sammenhænge, fx ved screening af brystkræft, forklarer han.

Fysisk aktivitet kan gøre en forskel

Indtil videre er den fornuftige løsning fortsat at fokusere på at holde kroppen sund gennem en aktiv fritid og ved at skabe sunde arbejdspladser, mener Claus Manniche. Samtidig peger han på, at vi skal være bevidste om, at vi gennem behandling og forebyggelse ikke kan fjerne rygproblemer fra jordens overflade, men dog reducere smerter og sociale og arbejdsmæssige konsekvenser, fx ved at mindske antallet af langtidssygemelding, pensioner, brug af lægelige ydelser etc.

Ulrik Christensen er personlig træner og ansat i Prescriba, hvor han bl.a. laver sundhedsprofiler for medarbejdere i danske virksomheder. Han peger på, at rygsmerter er komplekst, og derfor kan det være svært at afgøre, om smerterne skyldes fysisk nedslidende arbejde, tunge løft - eller psykiske faktorer som stress og dårlig trivsel.

”På grund af kompleksiteten er det svært at finde en simpel løsning til de mange danskere, som lider af periodiske og kroniske smerter i ryggen. Danske virksomheder har brugt store summer på ergonomiske stole, hæve/sænke borde m.m., selvom det ikke er videnskabeligt bevist, at det virker. Nedsat arbejdsindsats vælges også som løsning, hvilket nødvendigvis ikke mindsker rygsmerterne”, forklarer Ulrik Christensen til Dagens Sundhed.

Han er her enig med Claus Manniche i, at et fysisk aktivt liv i forbindelse med rygproblemer er hensigtsmæssigt:

”Der er videnskabeligt grundlag for, at tilstrækkelig styrke i kroppens stabiliserende muskulatur kan være med til at mindske og forebygge rygsmerter. De muskler, der er tale om er blandt andet de små, dybe rygmuskler og den tværgående mavemuskel. Deres styrke og udholdenhed kan trænes optimalt ved hjælp af en passende træningsindsats", siger han. 

Man skal naturligvis stoppe med at træne, hvis det ikke hjælper på smerterne, eller hvis de bliver endnu værre over få dage - men mindre og udholdelige smerter kan med fordel mindskes med fysisk aktivitet”, tilføjer han.

Få masser af inspiration og gode råd om fysisk aktivitet i sektionen om motion og træning

Læs også

Artikel om ondt i ryggen

Kort om Syddansk Universitets Undersøgelse

Læses lige nu

Mest læste