Uens benlængde

Rundt regnet hver tredje menneske har ben, som ikke er lige lange. I de fleste tilfælde er der tale om mindre forskelle, der i reglen er uden praktisk betydning.

Den hyppigste årsag til uens benlængde er, at man har haft et brækket ben i barndommen - og at det ene ben herefter er vokset hurtigere end det andet. Uens benlægde kan også opstå som følge af en hofteoperation, hvor man har fået indopereret en kunstig hofte. 

Symptomer på uensbenlængde

Uens benlængde kan give tilbagevendende ømhed og ubehag ved fysisk anstrengelse. Morgenstivhed i muskler og led er også et almindeligt symptom på grund af den forskudte muskelbalance i ryggen. Denne ubalance medfører blandt andet at rygstrækkerne, de to lange muskler på hver side af rygsøjlen, er henholdsvis for korte i den side hvor benet er kortest og for udstrakte i den side hvor benet er længst.

Tidligere blev mange patienter rådet til at gå med indlæg i skoene, selv dem med helt små forskelle på benenes længde på ½-1 cm. Videnskabelige undersøgelser har siden vist, at disse indgreb har været helt unødvendige.

I dag er der enighed om, at kun hvis man har vedholdende gener, og hvis forskellen på benenes længde udgør mere end 1½-2 cm, bør man overveje permanent brug af indlæg eller forhøjelse af sålen/hælen under det korteste ben. Indlægget kan kun anbefales som en permanent løsning efter en prøvetid. 

Hvis der er en forskel på hvor langt ned buksebenene når, behøver det ikke at skyldes uens benlængde. Der kan også være tale om for eksempel en skævhed i bækkenet.

Der findes anerkendte metoder til at måle benlængde, som lægen kan bruge. Det må derfor kraftigt frarådes, at man på egen hånd begynder at eksperimentere med indlæg i skoene, da det kan give nogle utilsigtede skadelige virkninger. 

Kilde

www.rygdoktor.dk

Læses lige nu

Mest læste