Overbelastning af håndroden

Mange problemer med hænderne skyldes overbelastning. En af de almindelige former for overbelastning rammer senerne ved håndroden.

Senerne bliver irriterede, og det giver smerter ved håndroden. Denne skade opstår typisk i forbindelse med ketchersport eller golf.

Sportsskader opstår typisk, når man brat forøger træningen og belaster muskler og sener mere, end de er klar til. Irritation er kroppens naturlige reaktion på overanstrengelse af vævet. Den kan minde om en betændelse med smerter og hævelse, men skyldes ikke infektion (bakterier eller virus). Den kaldes også for en inflammation. 

Når senerne ved håndroden bliver irriterede, opstår der smerter på håndleddets underside. Hvis man trykker på det ømme sted eller bøjer håndleddet mod en vis modstand, forværres smerten tydeligt.
Hvis håndleddet gør ondt også i hvile, eller hvis du får feber og hævelse omkring leddet, bør du snarest lade din læge se på hånden.

Behandling

Overbelastede sener trænger til aflastning. Man anbefaler som regel aktiv hvile . Det vil sige at man gerne må bruge håndleddet, men at man skal undgå alle bevægelser, som fremkalder smerten.

Hold en pause fra den aktivitet, som fremkaldte smerterne - hvis du kender den. I nogle tilfælde kan det være en hjælp at begrænse håndleddets bevægelighed ved hjælp af tape (en slags bandage). Irritationen går næsten altid i ro i løbet af nogle uger, når hånden aflastes.

Inflammationen behandler man nogen gange med gigtmedicin (NSAID), og i sværere tilfælde kan man også give blokader (indsprøjtninger) med binyrebarkhormon.

Genoptræning

Når inflammationen er forsvundet, er det vigtigt at genoptræne hånden grundigt, særligt inden man vender tilbage til sport. Genoptræningen starter som regel hos en fysioterapeut, som kan hjælpe én med at indlære øvelserne korrekt. Siden kan man selv fortsætte genoptræningen hjemme. Det er vigtigt at øge håndens modstandskraft overfor stærke og belastende bevægelser, så der ikke opstår nye tilfælde af overbelastning.

I de ganske få tilfælde, hvor denne behandling ikke hjælper, kan det skyldes irriterende arvæv omkring senen, som kan fjernes ved en lille operation.

Kilde

www.rygdoktor.dk

Læses lige nu

Mest læste