Plej din kropsholdning

En forkert kropsstilling kan medføre, at vi får fysiske smerter i fx ryggen eller nakken. Læs her om, hvordan posturologi kan hjælpe.

Mange mennesker har stillesiddende arbejde, og vi får måske heller ikke rørt os så meget i fritiden. Det betyder, at vores muskler bliver svage – og det stiller større krav til vores kropsholdning.

Hvad er posturologi?

Posturologi er læren om og behandlingen af menneskets kropsholdning. Læger, akupunktører, zoneterapeuter, tandlæger og fysioterapeuter anvender i dag posturologi til at afhjælpe smerter.

Skævheder i kroppen er, ifølge posturologi, den hyppigste årsag til kroniske, vedvarende eller tilbagevendende smerter. Posturologisk behandling sikrer, at der er den rette kommunikation imellem hjernen og kroppens forskellige muskler og nerver. Forudsat at du ikke har været udsat for en læsion eller varig skade, skyldes ”uforklarlige” smerter, ifølge den posturologiske tankegang, ofte, at kroppens knogler og led er fejlstillet i forhold til hinanden. Denne fejlstilling skyldes, at kroppens muskler spænder asymmetrisk.

Ca. 80 % af alle smerter i hoved, ryg, baller og ben stammer, ifølge posturologi, fra en sådan asymmetrisk muskelspænding. Fx kan rygmusklerne i højre side af kroppen være mere spændte end i venstre side. Det medfører, at rygsøjlens hvirvler kommer til at stå skævt i forhold til hinanden og vil betyde, at du med tiden får smerter.

Smerter som skyldes problemer med kropsholdning

De smerter som typisk har en posturologisk årsag er:
 • Hovedpine, kæbespændinger og -smerter
 • Nakke- og rygproblemer. De typiske ledsmerter er skuldre, albue- og knæsmerter samt gigtsmerter (især slidgigt)
 • Hoftesmerter, smerter i balder, lænd, lysken, iskias-smerter, akillesseneproblemer og alle former for smerte i fødderne
 • Skævheder i ryghvirvlerne hvor årsagen er posturologisk som f.eks. skoliose (en ryglidelse hvor rygraden bliver skæv)
 • Sportsskader, muskelkramper
 • Piskesmæld
 • Diskusprolaps (har altid posturologisk årsag)
Desuden kan spændinger i øjenæblet forårsage andet end fysiske smerter.

Problemer med øjets muskulatur giver først og fremmest kognitive forstyrrelser som indlæringsvanskeligheder, hukommelses- og koncentrationsbesvær.

Ordblindhed, læsevanskeligheder og hyperaktivitet hænger også ofte sammen med øjes muskler og lateralitetsforstyrrelser. Lateralitetsforstyrrelser er kommunikations-forstyrrelse mellem højre og venstre hjernehalvdel.

Spændinger i øjeæblet kan desuden medføre følelsesmæssige problemer i forhold til måden vi opfatter os selv på og kan føre til angst, søvnløshed eller depression.

Ret op på din krop

Behandlingen består primært i at genoprette de rigtige signaler mellem hjernen og kroppens muskler og nerver. I den proces er det vigtigt, at du får at vide, hvordan der opstår forstyrrelser i disse signaler. Så du selv kan blive opmærksom på, hvad der kunne være af posturologiske problemer og årsager, der fører til smerterne.

Når du bliver behandlet ifølge posturologiske principper, kan det inkludere specielle indlæg i skoene, behandling af øjne med akupunktur på øret, tungeøvelser, øjenøvelser, regulering af briller eller med en magnet ved øjet.

Behandling af kæbe og tænder sker typisk med akupunktur på øret, laserbehandling på øret, afspændingsøvelser og en lille magnet på siden af kæben. Sommetider kan bidet kun reguleres af tandlægen eller af en bid-specialist.

Det er vigtigt, at du selv, sidestillet med behandlingen, arbejder med at forebygge smerterne under instruktion af behandleren.

I en behandling kan en eller flere af følgende metoder anvendes:

 • Øre - akupunktur
 • Kropsakupunktur
 • Kæbe- og øjenøvelser
 • Indlægssåler
 • Magneter
 • Frekvenser med laser
Læs om ryglidelsen VIP
Læs om træning og motion 

Læses lige nu

Mest læste