Forbudt at ryge i nærheden af børn

Størstedelen af alle danskere vil have indført lovmæssigt forbud om at ryge i nærheden af børn. Det er blot et ud af mange forbud danskerne nikker ja til, viser ny undersøgelse.

Nu må det snart være slut med at puste røg i hovedet på børn, mener 7 ud af 10 danskere. Sådan lyder en af hovedkonklusionerne fra undersøgelsen ”Fremtidens forebyggelse- ifølge danskere”. Undersøgelsen er den første landsdækkende undersøgelse om danskeres holdning til forebyggelse og sundhed. Bag undersøgelsen står Tryg Fonden og Mandag Morgen, som har spurgt 2006 danskere om deres syn på sundhedsfremmende tiltag.

Hold hånden over børnene

Forbud mod rygning i nærheden af børn er blot en ud af mange forbud og krav danskere siger ja til i undersøgelsen. Andre forslag, som et bredt flertal af danskere bakker op omkring, er fx. ’Krav som at vise ID-kort ved køb af alkohol’, ’forbyde børn og unge i grundskolen at købe slik, chips i skoletiden’. Danskernes åbenhed omkring forbud som disse er blot eksempler på, hvordan danskerne er klar til at indsatsen på sundhedsområdet skal forbedres. Men alene kan den enkelte borger ikke løfte opgaven.

Brug for hjælp

Undersøgelsen viser nemlig, at 72 procent af alle danskere ønsker, at det offentlige tager større ansvar for at fremme sundhed blandt befolkningen. Specielt når det gælder børn og unge, er danskerene meget åbne overfor, at der bliver strammere regler og forbud, som er med til at sikre en sundere livstil, fremgår det af undersøgelsen. ” Danskerne ved udmærket, hvad er sundt og usundt. Men de har svært ved at modstå usunde fristelser i en travl hverdag og efterlyser en hjælpende hånd- også fra politisk hold. Danskere giver med andre ord folketinget og lokale politikere mandat til at udvikle en ny fremsynet forebyggelsespolitk”, siger Lars Jannick Johansen, direktør hos Mandag Morgen.

Nemmere og billigere at leve sundt

En hjælpende hånd fra det offentlige kan være at regulere afgifter og skatter. I følge undersøgelsen vil 80 procent af danskerne nemlig gerne have indført moms på fødevarer - så usunde madvarer bliver dyrere og sunde madvarer bliver billigere. Samtidig mener 61 procent, at afgifter på tobaksvarer skal øges og 52 procent mener, at der skal indføres ekstra transport fradrag til cyklister. Der er ingen tvivl om, at ”danskerne viser bred opbakning til politiske løsninger, når det gælder sundhed og forebyggelse” understreger Anders Hede, forskningschef i TrygFonden.

Selvom flere danskere er positive over for de mange forslag til fremtidens forebyggelsespolitik om sundhed, er der dog forslag, hvor danskerne sætter grænsen. Fx er der bred modstand til at indføre personlig vægtafgift, så overvægtige skal betale sundhedsskat eller indføre lavere løn til rygere, fordi de holder flere pauser i arbejdstiden.

Det er hensigten, at undersøgelsen foretages igen om nogle år, for at kunne følge med i , hvordan danskernes holdninger om sundhed ændrer sig med tiden.

Læs mere om undersøgelsen på TrygFondens hjemmeside

Fakta om undersøgelsen

Deltagere 2006 danskere i alderen 18-74 år deltog i undersøgelsen, som udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning. Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Trygfonden og Mandag Morgen.

Om TrygFonden

Trygfonden er en almennyttig organisation, der arbejder for at skabe en mere tryg hverdag for alle i Danmark. Forskning og viden er fundamentet for alle aktiviteter og projekter.

Om Mandag Morgen

Mandag Morgen er Skandinaviens førende tænketank og medievirksomhed for topledere fra erhvervslivet, offentlige myndigheder og det øvrige samfund.

Læs også

Om rygestop
Passiv rygning

Læses lige nu

Mest læste