Gonoré

Gonoré hører til blandt de kønssygdomme, der rammer stadigt flere unge. Mere end 400 tilfælde bliver konstateret om året, og derfor er der god grund til dyrke sikker sex. Du kan nemlig ikke være sikker på, at sygdommen viser symptomer med det samme.

Gonoré fremkaldes af en bakterie. Er man blevet smittet med gonoré producerer kroppen antistoffer mod gonoré, men disse beskytter ikke mod en ny infektion.

Man kan være smittet i op til flere år uden symptomer, og kan dermed smitte andre uden at vide det. Gonoré er en af de seksuelt overførbare sygdomme, som har forholdsvis let ved at smitte fra person til person.

Et typisk symptom for at man er smittet med gonoré er for mænds vedkommende, at det svier ved vandladning. Kvinder har ofte ingen umiddelbare symptomer.

Diagnose og behandling

Udflåd fra urinrøret og livmoderhalsen undersøges i mikroskop. Hvis denne prøve viser tegn på gonoré, får du behandling allerede ved den første undersøgelse. Bakterieprøver tages fra halsen, urinrøret, endetarmen og hos kvinder også fra livmoderhalsen.

Tabletter og indsprøjtning med et antibioticum, der er virksomt over for gonoré-bakterien (penicillin er ikke altid tilstrækkelig). Det er vigtigt at udelukke smitte hos din partner.

Hvis du har gonoré og ikke får behandling, kan betændelsen sprede sig. Hos kvinder kan underlivsbetændelse skyldes gonoré. Hos mænd kan gonoré give betændelse i bitestiklerne. Det kan skabe problemer, hvis du senere vil have børn.

Læses lige nu

Mest læste