Klamydia kan ikke mærkes

Det kan kløe, det kan svie - men ofte kan det slet ikke mærkes. Mange danskere går rundt med klamydia uden at vide det, og er dermed med til at smitte andre med en sygdom, der har sterilitet som den yderste konsekvens.

Klamydia er en bakterieinfektion, som hvert år rammer ca. 26.000 danskere, hovedsageligt unge mellem 15 og 29 år. Man mener dog, at tallet er meget højere, da et stort antal danskere kan være smittet med klamydia uden at vide det, da klamydia ikke altid giver symptomer. 

Klamydia er dermed en af de mest almindelige seksuelt overførbare sygdomme.

Klamydiabakterien sætter sig i livmoderhalsen eller urinrøret hos kvinder og i urinrøret hos mænd. En ubehandlet klamydia kan bl.a. føre til sterilitet og underlivsbetændelse hos kvinder og betændelse i bitestiklerne hos mænd.

Hvad er symptomerne?

Ca. halvdelen af kvinder med klamydia får ikke symptomer, og det samme gælder for ca. 3 ud af 4 smittede mænd. Hvis man får symptomer på klamydia, opstår de ca. 1-3 uger efter man er blevet smittet.

Symptomer, som du skal være opmærksom på, er:

 • svie ved vandladning (som at tisse glasskår)
 • udflåd hos begge køn
 • nogle kvinder kan opleve småblødninger ved samleje
 • efter samleje i endetarmen kan man få infektion i endetarmen med smerter og evt. diarre
 • underlivssmerter

I sjældne tilfælde kan der opstå øjenbetændelse, der viser sig som lysskyhed og pus i øjnene.

Hvordan ved jeg, om jeg har klamydia?

Hvis du har nogle af ovenstående symptomer, er det en god ide at henvende dig til din egen læge og få lavet en test. Hvis du ikke føler dig tryg ved at gå til din egen læge, kan du henvende dig til en præventions- eller sexsygdomsklinik.

Du kan også overveje at henvende dig til din egen læge, hvis du:

 • har mange skiftende sexpartnere
 • har haft ubeskyttet sex med en tilfældig partner

Her kan du klikke dig ind på din region i Danmark og finde en præventions- og sexsygdomsklinik i nærheden af dig

Undersøgelse af klamydia hos kvinder

Er du kvinde, får du foretaget en gynækologisk undersøgelse, hvor der podes fra livmoderhalsen. Hvis du har symptomer, poder lægen også fra urinrøret eller tager en urinprøve. Ved en podning bruger lægen en steril vatpind, som forsigtigt drejes rundt i livmoderhalsen eller i urinrøret, hvorved en lille smule slim udtages.

Undersøgelse af klamydia hos mænd

Mænd får foretaget en urintest. Du vil som regel få udleveret et urinprøveglas af din læge, til din morgenurin den følgende dag. Prøven kan så afleveres til lægen, som sender den til undersøgelse på et laboratorium. Nogle dage senere får du svar på, om du har klamydia.

At bruge en urintest til diagnosticering af klamydia er dog forholdsvist ny, og i nogle regioner bruger man stadig den ”traditionelle” podning. Mange mænd er afskrækket ved tanken om at blive undersøgt ved hjælp af en podepind i urinrøret, hvorfor de fleste ofte foretrækker den nye urintest!

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia kan smitte fra person til person, hvis man dyrker sex i skede eller endetarm uden at bruge kondom.

Man kan ikke få klamydia ved at

 • dele håndklæde med en, der har klamydia
 • ved at gå i bad med en, der har klamydia

Selvom det sker sjældent, kan klamydia overføres ved oralsex. Hvis du vil dyrke sikker sex, skal du derfor bruge kondom ved oralsex.

En smittet mor, kan smitte sit barn under fødslen.  

Hvordan undgår jeg klamydia?

Dyrk sikker sex: brug kondom eller femidom.

Konsekvenser af klamydia

Hvis man har klamydia og ikke bliver behandlet, kan det have alvorlige konsekvenser.

Hos kvinder kan klamydia betyde:

 • underlivsbetændelse
 • sterilitet (ufrivillig barnløshed) 
 • graviditet uden for livmoderen
 • kroniske underlivssmerter

Mænd kan udvikle betændelse i bitestiklerne.

Har man klamydia, øger det risikoen for at få – og muligvis også videregive – andre seksuelt overførte sygdomme.

Hvis du har klamydia

Hvis du har fået konstateret klamydia, er det vigtigt, at du kommer i behandling. Klamydia kan nemt behandles med antibiotika. Hvis klamydiaen behandles i tide, har den ingen følgevirkninger. Du bør bruge kondom i ca. 14 dage efter, du er startet på din behandling, indtil du er helt smittefri.

Behandling at klamydia har også som formål at forhindre, at smitten breder sig yderligere. Hvis du har en partner, er det vigtigt, at du giver ham/hende besked, så han/hun kan blive testet. Det er også en god ide at overveje, hvilke af dine tidligere seksuelle partnere, som enten kan være blevet smittet af dig, eller som kan være smittekilden. Det er nemlig en god ide, at de også lader sig teste, da klamydia smitter ret nemt. Ved at opfordre dem til at lade sig teste, er du med til at stoppe 'smittekæden'.

Sammen med din læge kan du finde frem til, hvilke personer det evt. kunne dreje sig om - ofte skal du overveje dine partnere 6 måneder tilbage i tiden. Det er frivilligt, om du vil fortælle din læge om dine tidligere seksuelle kontakter.

Hvis du synes, det er svært at fortælle dine tidligere partnere, at du har klamydia, kan du evt. prøve at skrive det i et brev, hvor du opfordrer dem til at søge læge. Nogle gange kan lægen hjælpe dig med at tage kontakten.

Læs også

Sundhedsstyrelsens side 'Undgå klamydia'

Center for Sex og Sundhed


Sexsygdom.dk


Statens Seruminstitut

På landets præventions- og sexsygdomsklinikker kan du professionel vejledning om sexsygdomme. 

Læses lige nu

Mest læste