Hvordan bruger man kondom?

Det behøver ikke være kikset eller besværligt at bruge kondom. Du kan både som mand og kvinde forberede dig på og øve dig i at sætte kondomet på. På den måde bliver du mere selvsikker, når du og din partner skal dyrke sikker sex. 

Hvordan sætter man kondomet på?

Start med at tjekke udløbsdatoen på kondompakken. Kondomer har en holdbarhed på 3-5 år fra produktionsdagen. Sidste salgstidspunkt er trykt uden på alle kondompakker, og desuden på selve foliet omkring kondomet. Er kondomet for gammelt, går det lettere i stykker.

  • Åbn forsigtigt kondompakken ved at rive foliet over på midten. Brug ikke neglene eller tænderne. Pas også på med fingerringe.
  • Når penis er blevet stiv, trækkes forhuden helt tilbage fra penishovedet
  • Har kondomet et reservoir (en lille "udposning" for enden af kondomet), holder du om reservoiret, så der ikke kommer luft i.
  • Rul kondomet ned over penis, så glat som muligt. Husk, der må ikke være luft i kondomet
  • Når kondomet når til forhuden, skubber du forhuden lidt frem, før du ruller kondomet helt ned til penisroden
  • Når samlejet er slut, eller umiddelbart efter udløsning, skal manden holde om kondomet ved roden af penis og trække sig ud, mens penis endnu er lidt stiv, således at sæden bliver inde i kondomet
  • Bind en knude på kondomet før det smides væk. Kondomet bør ikke skylles ud i toilettet, da det kan stoppe afløbet. 

Husk at kondomet skal på fra start til slut af samlejet, da der kan komme lidt præsperm fra penis under rejsningen. Præspermen kan både indeholde sædceller samt overføre sexsygdomme.

Hvis manden ikke føler sig så sikker i kondom-påsætningen, er det en god idé at øve sig i at rulle kondomet på, inden man skal være sammen med sin partner. På Apoteket.dk kan du se en film om, hvordan man sætter kondomet på

Det kan også være en god idé, at bruge kondom som en del af forspillet - lav lidt sjov og kæl for hinanden, mens kondomet rulles på. Både kvinden og manden kan rulle kondomet på - gør det at bruge kondom til et fælles ansvar. 

Hvis du har flere spørgsmål og søger gode råd og vejledning om, hvordan du og din partner bruger kondom, kan du læse mere her.

Hvad hvis kondomet svigter?

At kondomet "svigter" henviser til, at man ikke har anvendt kondomet korrekt, eller måske er kondomet gået i stykker eller er gledet af under samlejet. En af de mest hyppige årsager til at kondomet går i stykker er, at man ikke har fået trykket luften ud af reservoiret øverst på kondomet, inden det er blevet sat på. Hvis du finder lidt sæd uden for kondomet under eller efter samlejet, kan det også tyde på, at kondomet har svigtet. I sådan et tilfælde er det nødvendigt at bruge nødprævention. Nødpræventionspiller kan købes på apoteket uden recept, og kvinden skal tage dem hurtigst muligt efter samlejet (og senest 72 timer efter). 

Læs om nødprævention

Kan man være sikker på, at kondom er sikker sex?

Et intakt kondom beskytter teoretisk 100% effektivt mod graviditet og sexsygdomme - hvis altså man bruger det rigtigt. Men i virkelighedens verden tyder undersøgelser på, at kondomet ikke virker i ca. 3 ud af 100 tilfælde. Det kan skyldes, at kondomet glider af eller brister, eller at man har anvendt kondomet forkert. Hvis du bruger kondom sammen med p-piller eller mini-piller, så er det nærmest teoretisk umuligt at blive gravid. 

Brug kondom når du dyrker oralsex

Hvis du dyrker oralsex eller mundsex uden at bruge kondom, er der en hvis risiko for overførsel af sexsygdomme. Både skedesekret, sæd eller præsperm kan nemlig overføre smitte, når det kommer i kontakt med slimhinderne i munden. Hvis du vil være sikker på, at du dyrker sikker sex, skal du derfor anvende kondom ved oral- og mundsex.

Hvor kan jeg få mere at vide?

Du kan ringe anonymt til Sex og Samfunds Sexlinie alle hverdage mellem kl. 15-17 på tlf. 70 20 22 66.

På Center for Sex og Sundhed kan du få rådgivning om sex, prævention og sexsygdomme per sms. Se hvordan her. På hjemmesiden for Center for Sex og Sundhed kan du få oplysning om andre rådgivningsmuligheder.

På hjemmesiden for Sex og Samfund kan du få oplysning om præventions- og sexsygdomsklinikker i Danmark.

Kilder

www.sexogsundhed.dk

www.sexogsamfund.dk

www.præventionsguide.dk

www.hivinfo.dk

www.sexsygdomme.dk

www.huskkondom.dk

Læs også

www.bedreseksualundervisning.dk

www.stop-aids.dk

Læses lige nu

Mest læste