Mini-piller

Mini-piller eller p-piller. Ved du hvad du skal vælge? Bliv klogere på hvad den lille pille kan gøre for dig, inden du vælger præventionsmiddel.

Mini-piller er tabletter, som kun indeholder en lille mængde af hormonet gestagen. De påvirker livmoderslimhinden, så et befrugtet æg har svært ved at sætte sig fast i livmoderen. De bevirker også, at der bliver dannet en slimprop i livmodermunden, så sædcellerne ikke så let kan trænge op i livmoderen. Pillerne er også med til at hæmme ægløsningen.

Er mini-piller en god metode for mig?

Mini-piller kan bruges af de fleste kvinder, men da de kun indeholder gestagen og ikke østrogen er de ikke helt så effektive som almindelige p-piller. Derfor anbefales primært til kvinder der ikke kan bruge de almindelige p-piller, herunder lidt ældre kvinder.

Minipillerne giver dog stadig ca. 98% sikkerhed mod at blive gravid, og giver som p-pillerne ingen beskyttelse mod at blive smittet med sexsygdomme.

Dine menstruationer kan blive uregelmæssige og du kan få pletblødninger, dog oftest kun de første 2-3 måneder. Nogle piger siger, at de bliver deprimerede, når de tager mini-piller.

Hvis du har diarré eller kaster op, er du ikke sikret resten af måneden, og så må du beskytte dig på en anden måde. Fx med kondom! Mini-piller beskytter først, når du har taget dem i 14 dage, og du skal tage pillen ret præcist på samme tid hver dag.

Hvordan får jeg mini-piller?

Du kan bestille en tid hos din læge, som undersøger dit underliv, måler dit blodtryk, kontrollerer din vægt og undersøger din urin. Det er en god ide, at snakke grundigt med lægen om dine behov og ønsker for beskyttelse. Måske vil han anbefale dig en hel anden metode, som vil være bedre for dig. Lægen skriver en recept på mini-pillerne, og du kan købe dem på apoteket.
Efter ca tre måneder skal du til undersøgelse igen hos lægen, så han kan vurdere, om det går godt med at bruge mini-piller, og om det er den rigtige metode for dig. 

Hvordan skal jeg tage mini-pillerne?

Læs brugsanvisningen, som følger med mini-pillerne og følg den nøje. 

Hvis jeg nu glemmer at tage en mini-pille?

Hvis det er smuttet for dig og du har glemt at tage en mini-pille og der er gået mere end 3 timer fra tidspunktet, du burde have taget den, skal du alligevel tage en, så snart, du finder ud af det. Også selv om du så skal tage to mini-piller på samme dag. Men du er alligevel ikke helt sikret i resten af perioden. Så brug et kondom for en sikkerheds skyld.

Kilde

Center for Sex og Sundhed

Læses lige nu

Mest læste