P-piller og hormoner

Når du tager p-piller, forhindrer hormonerne i pillerne, at du får ægløsning. Afhængig af hvilket præparat du tager, kan bivirkninger og oplevelsen variere. Snak med din læge, hvis du ønsker at bruge p-piller som præventionsmiddel.

P-piller. En æske i håndtasken. Den lille hvide, der skal tages hver dag. Forbandet eller fantastisk? For mange kvinder er p-piller en nem og enkel beskyttelse mod uønsket graviditet, men også en smule besværlig. For hvor mange af os har ikke på et eller andet tidspunkt glemt pillen?

Og én ting er at huske at tage den - nu skal man også tage stilling. Tage stilling til p-piller, hormoner og bivirkninger. Pressen har nemlig det sidste års tid delt hug ud til visse p-pille-mærker for at være farlige for helbredet. I denne artikel får du indblik i dine p-piller, hvordan de virker og om du har grund til bekymring.  

Hvad er p-piller?

P-piller er en hormonel præventionsmetode. Samtidig kalder man p-piller et kombinationspræparat, da de indeholder en kombination af stofferne ethinylestradiol (kunstigt østrogenlignende stof) og gestagen (kunstigt progesteronlignende stof). P-piller kan opdeles i monofase- og flerfasepræparater: i monofasepræparater er der den samme mængde østrogen- og gestagen i alle pillerne i løbet af menstruationscyklussen, mens mængden varierer i løbet af din cyklus i flerfasepræparaterne. Da der i dag er udviklet monofasiske præparater med et meget lille hormonindhold, anvendes flerfasepræparaterne i lang mindre grad.

Mini-piller er også en hormonel præventionsmetode men indeholder kun gestagen.

Hvordan virker p-piller?

  • Sammensætningen af de to kunstige hormoner gør, at den naturlige ægløsning bliver forhindret.
  • P-pillen gør slimhinden i livmoderhalsen sej og uigennemtrængelig, sådan at sædcellerne får svært ved at trænge igennem og komme ind i livmoderen. 
  • Stofferne i p-piller påvirker slimhinden i livmoderen sådan, at et evt. befrugtet æg ikke kan sætte sig fast.

P-piller og risikoen for blodpropper

Det er vigtigt at huske på, at stort set alle kvinder kan bruge p-piller - fra helt ung til overgangsalderen - uden problemer. 

Blodpropper er en yderst sjælden bivirkning ved p-piller. Risikoen for en blodprop er eksempelvis højere hos gravide kvinder, end hos p-pille-brugere. Blodpropper hos p-pille-brugere forekommer yderst sjældent, og næsten udelukkende hos kvinder over 35 år, der ryger eller har forhøjet blodtryk. 

Netop fordi risikoen øges med alderen, anbefaler WHO, at man overvejer at stoppe med at ryge eller skifte til en anden form for prævention, hvis man er over 35 år og storryger. Det samme gælder, hvis du er over 35 år og lider af migræne (selv uden aura). Er du under 35 år og lider af migræne med neurologiske symptomer, som aura, kan det også være en god ide at tale med din læge. 

Der kan være andre forhold, der har betydning for, om p-piller er det rigtige for dig. Det vigtigste er, at du har det godt med dit valg af p-piller, og at du følger lægens råd. Det er lægen, der, sammen med dig, vurderer din individuelle sundhedssituation, når han/hun skal udskrive en recept på p-piller.  

Blandt de nyere typer af p-piller, er der intet, der tyder på, at der er væsentlig forskel i risikoen for blodpropper fra det ene mærke til det andet. Er du interesseret i at vide mere, kan du læse  Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi's konsensus dokument, som tager udgangspunkt i pressens kritik af særligt ét p-pille-mærke.

P-piller og brystkræft

Der findes mange studier om sammenhængen mellem risikoen for brystkræft og p-piller. Ofte er studierne vanskelige at tolke. Nogle studier har fundet en meget lille øget risiko, og nogle studier har ingen sammenhæng fundet. Ifølge Kræftens Bekæmpelse, udgør p-piller kun en meget lille risikofaktor for at udvikle brystkræft, og studier tyder på, at den lille øgede risiko forsvinder ret hurtigt, efter man er stoppet med p-piller. Samtidig skal man overveje de mange fordele ved p-piller, blandt andet den meget sikre beskyttelse mod uønsket graviditet, ligesom p-piller muligvis også har en beskyttende effekt mod at udvikle kræft i æggestokken og i livmoderhulen.

Kilder

www.præventionsguide.dk

www.medicin.dk


www.sexogsundhed.dk


www.Irf.dk


www.sexogsamfund.dk

Kræftens Bekæmpelse


Family Planning: A Global Handbook for Providers

Læses lige nu

Mest læste