Pessar

Et pessar er en gummihætte med en blød metalring rund i kanten.
Man anbringer pessaret oppe i skeden, så det lukker for livmodermunden. På denne måde forhindrer det sædcellerne i at komme op i livmoderen og befrugte ægget. Du skal anvende sæddræbende creme sammen med pessaret, så der ikke er nogle sædceller der smutter med op, når du tager pessaret ud.

Er pessaret en god metode for mig?
Pessaret er en rimelig sikker præventionsform. Hvis du bruger pessar og sæddræbende creme hver gang, du har samleje, er der ca. 97% chance for, at du ikke blive gravid. Men det beskytter ikke mod sexsygdomme.

Det er dog vigtigt, at pessaret passer præcist til dig. Derfor skal du have taget mål til dit pessar hos lægen. Det gælder også når det skal skiftes ca. en gang om året, eller hvis du har været gravid eller har fået en abort.

Pessaret sættes op inden samlejet, men hvis du har sat det op over 2 timer før, skal du bruge lidt ekstra creme. Husk også ekstra creme mellem hver gang, hvis du har flere samlejer efter hinanden.

Brug en doserings sprøjte til at indføre cremen med, så det kommer helt op til pessarkanten.

Hvordan får jeg et pessar?
Hvis du vil have et pessar, skal du først til lægen. Der får du taget mål til pessaret og får også at vide, hvordan du skal sætte det op. Efter en uge bliver du så tilbudt en ny konsultation for at vise, at du kan anbringe det rigtigt.

Sådan sættes pessaret op:
Smør pessaret med creme på over- og undersiden samt rundt langs kanten.
Sæt dig på hug, eller stil dig med den ene fod oppe på en stol eller lign.
Fold pessaret sammen om pegefingeren, og stik det langt bagud og opad i skeden.
Når pessaret er helt oppe, trykker du forkanten på plads med fingeren, så det sidder i spænd bag skambenet.
Check efter om pessaret dækker livmodermunden, den føles næsten som en næsetip.
Når du skal have pessaret ud, trækker du i den forreste kant med fingeren. Men lad pessaret sidde i 8 timer efter sidste samleje, så cremen kan få lov at virke.

Kilde:

Center for Sex og Sundhed
Præventionsguide.dk

Læses lige nu

Mest læste