Årsager til rejsningsproblemer

Det er de fleste mænds frygt ikke at kunne "hejse flaget", men ikke desto mindre oplever knap hver 2. danske mand rejsningsbesvær. Det kan der både være psykologiske og fysiske årsager til eller en kombination af begge.  

Rejsningen (erektionen) er et indviklet samspil mellem nervesystemet, blodkarsystemet, hormonbalancen og psyken. For at der kan ske rejsning af penis, skal blodtilførslen til penis øges mindst 20 gange.

Nedenfor kan du se de hyppigste årsager til rejsningsproblemer:

  • Blodkar-forandringer: Anses for at være den hyppigste årsag til formindsket blodtilførsel. Manglende eftergivenhed i vævet hindrer, at manden opnår tilstrækkeligt tryk i svulmelegemerne i penis. Risikofaktorer for karsygdomme er forhøjet blodtryk, sukkersyge, (både tidligt og sent opstået), hjertelidelser, øget kolesterol og rygning.
  • Læge-ordineret medicin: Adskillige lægemidler, specielt i forbindelse med kar-, hjerte- og psykiske lidelser, kan i sig selv have en negativ indflydelse på rejsningsevnen.
  • Psykologiske årsager: Angst, præstationsangst, parforholds-problemer, depression og andre psykologiske forstyrrelser. Stress af enhver art. Hyppigst hos yngre mænd og hos ældre mænd (specielt enkemænd), der indgår i et nyt parforhold.
  • Neurologiske årsager (nervesystemslidelser): En række nervesygdomme giver anledning til afbrydelse i den del af nervesystemet, som er involveret i rejsningsmekanismen. Fx rygmarvslidelser, dissemineret sklerose og følger efter operationer i bækkenregionen.
  • Hormonelle årsager: Ikke særligt hyppigt. Kan skyldes nedsat produktion af det mandlige kønshormon eller andre sjældnere tilstande.

Kilde

Læses lige nu

Mest læste