Hovedret - Sweet pork

Sprød stegt gris med intens smag af parfumeret koriander, fløjlsblød mango og frisk lime leder tankerne hen på et uopdaget eventyr i en fjern provins af østens Thailand. Få en lækker opskrift på sweet pork.

4 personer

Tid

: 1 ½ time
Sværhedsgrad: Middel

Ingredienser

  • 600 gram Svinekød (bryst/slag, kotelet, til nød strimler, skal marineres dagen i forvejen)

  • En håndfuld tørrede korianderfrø

  • 5 fed hvidløg

  • 10 stk. røde chili

  • 1 spsk. sukker

  • 1 tsk. fint salt

  • ½ dl vindruekerneolie

  • 5 stk. friske limeblade

  • ½ budt purløg

  • 1 agurk

  • Springløg

  • bananblade

  • 500 gram jasminris

  • 100 flormelis/palmesukker

  • Salt evt. misopasta (purerede saltede bønner)

  • Lidt fishsauce

  • Spisepinde

Nam

Jiim sauce

  • 1 stk. Mango

  • 2 stk. kiwi

  • 3 stk. lime

  • ½ bundt frisk koriander

  • 1 fed hvidløg

  • 2 stk. rød chilifrugt

  • Lidt fishsauce

  • Flormelis/palmesukker

  • Evt. lidt vand

Frmgangsmåde

I denne ret er det klart bedst at bruge slaget fra grisen, fordi fedtet i stegeprocessen er med til at afgive smag og konsistens. Hvis man ikke har mulighed for dette stykke kød, kan man godt bruge andre stykker fra grisen. Kødet saltes og sukres. Hvidløg hakkes groft, korianderfrø ”brændes” og laves til pulver. Dette blandes og smøres/gnides godt ind i kødet som stilles i køleskabet i 1-2 dage.

Kødet tages frem (hvis det er slaget man bruger, skal det skæres ud i små klodser) og steges med hvidløg og koriander på en varm pande. Når kødet er begyndt at tage farve, kommes der 3 spsk. fishsauce ved og dette koges næsten væk. Derefter kommes der ca.75 gram flormelis/palmesukker ved og karamellisering begynder. Kødet skal opnå en mørk farve uden at brænde på!

Kerner og ribbe fjernes fra chilifrugterne som derefter skæres i tynde strimler. Springonions skæres på langs og kommes i isvand. Agurk skrælles og skæres på langs, kernerne fjernes og agurken skæres i halvcirkler.

Risen skylles i vand og hældes i kogende vand tilsat friske limeblade og salt.

Den varme kogte ris anrettes på skyllede bananblade. Grisekødet lægges ovenpå, chili og agurk lægges rundt om risen og skåret purløg drysses på til sidst.

Nam

Jiim sauce

Mango skrælles og stenen fjernes, kiwi skrælles, hvidløg pilles, chili ordnes (kerner og ribbe fjernes) lime presses for saft og koriander skylles. Dette blendes til puré. Lidt fishsauce tilsættes sammen med flormelis/palmesukker. Saucen skal have en pureret konsistens, nærmest ymer. Derefter stilles den på køl i ca. 1 time inden servering.

 

Læses lige nu

Mest læste